Félidő után célegyenesben az előválasztási ajánlásgyűjtés

2021.08.31. 13:04 Módosítva: 2021.08.31. 14:40
Hétfőn félidejéhez érkezett az ajánlásgyűjtés az őszi ellenzéki előválasztásra. A hat szervező pártnál érdeklődtünk, hogy állnak a gyűjtéssel, hány jelöltjüknek sikerült már megszereznie a szükséges támogatói aláírásokat. Azt is megkérdeztük, hogy állnak az általuk támogatott miniszterelnök-jelöltek, noha ketten már jelezték, megvan a megfelelő számú ajánlásuk az előválasztáshoz.

Augusztus 23-án indult el az ajánlásgyűjtés, a miniszterelnök-jelölteknek 20 ezer, az egyéni képviselőjelölteknek 400 érvényes ajánlást kell összegyűjteniük ahhoz, hogy részt vehessenek az őszi előválasztáson.

A Párbeszéd sajtóosztálya közölte, Karácsony Gergely már a múlt hétfőn bejelentette, hogy megszerezte a szükséges 20 ezer ajánlást, a párt valamennyi jelöltje szintén összegyűjtötte az induláshoz szükséges támogatói aláírásokat.

Politikusaink, aktivistáink, szimpatizánsaink továbbra is gyűjtik és küldik be az ajánlásokat, amelyek végösszegét a folyamat végén közöljük

– tették hozzá.

A Jobbik sajtóosztálya azt írta, számháborúba nem szeretnének részt venni, éppen ezért a jelöltek egyéni döntésére bízzák, hogy mikor, mit jelentenek be a támogatói aláírásgyűjtéssel kapcsolatban.

Vannak olyan jelöltek, akik már leadták az íveket, azonban vannak olyanok, akik folyamatosan gyűjtik az aláírásokat, függetlenül attól, hogy összegyűjtötték-e már a minimum támogatást. Számukra ugyanis ez az időszak elsősorban a választókkal történő személyes találkozókról szól

– fogalmaztak a párt válaszlevelében. Egy hete a Jobbik a hvg.hu-t arról tájékoztatta, hogy Jakab Péternek már majdnem megvan a 20 ezer ajánlása.

Egy körzet kivételével a Momentum minden budapesti jelöltjének összegyűlt a 400 aláírás rágyűjtéssel, és a vidéki körzeteik több mint felében is megvannak. Összesen 56 körzetben indul momentumos jelölt, ezek közel kétharmadában már megvannak a szükséges aláírások. A párt sajtóosztálya szerint a többi körzet túlnyomó része valószínűleg a hét első felében fel fog tudni zárkózni.

Míg egy héttel ezelőtt a hvg.hu-val azt közölte a párt, hogy Fekete-Győr Andrásnak több ezer ajánlása van, az Indexnek most azt írták, hogy a miniszterelnök-jelölti gyűjtéssel sincsenek már messze a céltól, 1-2 napon belül meglesz a 20 ezer ajánlás.

Pontos számokat jövő héten hétfőn fogunk mondani, amikor egyszerre adjuk le a jelöltjeink ajánlásait

– válaszolta a Momentum sajtóosztálya.

Az LMP előválasztási indulói szinte kivétel nélkül összegyűjtötték már a minimálisan szükséges 400 aláírást. Közleményében a párt kiemelte, hogy például Keresztes László Lóránt Baranya megye 2. sz. országgyűlési egyéni választókerületében országosan is az elsők között volt már az első napon.

Ugyanakkor az LMP valamennyi jelöltje folytatja a kampányt, mert a legfontosabb céljuk a választókkal való találkozás, a beszélgetés, a személyes kontaktusok kialakítása. Az összegyűjtött aláírások számáról a folyamat végén fognak beszámolni. A párt Karácsony Gergely miniszterelnök-jelölti indulását támogatja.

A Demokratikus Koalíciónak is küldtünk több kérdést, a türelmünket kérték, de azóta két közleményt adtak ki. A hétfőiben Sebián-Petrovszki László, a DK országgyűlési képviselője és pártigazgatója arról tájékoztatott, hogy legalább 61 207 ajánlásnál jár a miniszterelnök-jelöltjük, Dobrev Klára az ajánlásgyűjtés félidejében.

A párt sajtóirodája keddi közleményében már arról számolt be, hogy Dobrev Klára, a DK miniszterelnök-jelöltje elsőként adta le az ellenzéki előválasztáshoz szükséges ajánlásait az Országos Előválasztási Bizottságnak.

A Demokratikus Koalíció miniszterelnök-jelöltje, Dobrev Klára rekordszámú, több, mint 60 ezer ajánlást gyűjtött, mindössze hat nap alatt. Így a DK jelöltje elsőként adhatta le kedden reggel az Országos Előválasztási Bizottságnak az induláshoz szükséges ajánlásokat

– közölte a párt.

Azt is hozzátették, hogy a Demokratikus Koalíció a továbbiakban is folytatja az ajánlásgyűjtést, a legvégső határidőig, szeptember 6-ig.

Az MSZP sajtóosztálya cikkünk megjelenése után válaszolt a kérdéseinkre, azt írták, jól állnak az ajánlásgyűjtéssel, jelöltjeik folyamatosan adják le a Helyi Előválasztási Bizottságnak az induláshoz szükséges aláírásokat. Azt nem tudták pontosan megadni, hogy hány ajánlást gyűjtöttek, de hozzátették: több tízezret.

A képviselőjelöltek a Helyi Előválasztási Bizottságnak adják le az aláírásgyűjtő íveket, a miniszterelnök-jelöltre leadott ajánlások folyamatosan érkeznek fel a központba

– olvasható a párt válaszlevelében. A szocialista párt szintén Karácsony Gergelyt támogatja miniszterelnök-jelöltként az előválasztáson.

A Mindenki Magyarországa Mozgalom miniszterelnök-jelöltje, Márki-Zay Péter a napokban az ATV-nek azt mondta, hogy várhatóan a hét közepére lesz meg neki a 20 ezer ajánlása. Egy hete Pálinkás Józsefnek, az Új Világ Néppárt miniszterelnök-jelöltjének 8-10 ezer ajánlása volt.

Menetrend az ajánlásgyűjtés után

Az ajánlásgyűjtésre két hét áll a jelöltek rendelkezésére, a leadási határidő szeptember 6. 10 óra. Az ajánlások ellenőrzését az átadást követően 48 órán belül el kell végezni, vagyis szeptember 8-ra várhatóan kialakul, hogy az egyes körzetekben kik kerülhetnek fel a szavazólapokra.

Az ellenzéki pártok által meghatározott előválasztási menetrend ezután a következőképpen alakul:

Szeptember 18. (szombat) 9:00 – szeptember 26. (vasárnap) 14:00 – az előválasztás első fordulója (egyéni országgyűlési képviselőjelöltek, miniszterelnök-jelölt).

Október 4. (hétfő) 9:00 – október 10. (vasárnap) 14:00 – az előválasztás második fordulója (miniszterelnök-jelölt, ha az első fordulóban egyetlen jelölt sem szerzi meg a szavazatok ötven százalékát).