Kemenesi Gábor: A fertőzés rendkívül gyorsan terjed

2021.08.31. 12:25

A világ járványmutatói egyértelműen jelzik, hogy egy rendkívül fertőző vírussal van dolgunk. A tudomány jelenlegi ismeretei és a tapasztalatok alapján is a vakcina a legjobb fegyverünk a vírus ellen − jelentette ki Kemenesi Gábor, a pécsi Virológiai Nemzeti Laboratórium adjunktusa. Közösségi oldalán közzétett bejegyzésében néhány, koronavírussal kapcsolatos kérdésre adott választ a kutató.

Sokan felteszik a kérdést, hogy el lehet-e kapni a koronavírust a vakcinák felvétele után. A virológus úgy fogalmazott, hogy a jelenleg elérhető vakcinák a súlyos megbetegedés és a halálos kimenetel esélyét hivatottak csökkenteni, így a kórházi kezelések számát és a korlátozások szükségességét is csökkentik.

Hozzátette, hogy a légúti fertőzésekre rendkívüli nagy kihívás teljes védelmet biztosító vakcinát gyártani, sokszor nem is lehetséges. A gyakorlati tapasztalatok ugyanakkor azt jelzik, hogy a vakcináltak kisebb eséllyel fertőződnek és adják tovább a vírust.

A kutató kitért arra is, hogy a megbetegedés halálos kimenetelű lehet, főként az idősek és bizonyos krónikus megbetegedéssel élők körében.

Mivel a fertőzés rendkívül gyorsan terjed, és egy-egy járványgócban egyszerre túl sok ember kerül kórházi kezelés alá, a legfontosabb védelmi eszköz, ha ezt a hatást csökkentjük. A vakcináltak körében mind a kórházi kezelés esélye, mind pedig a halálozás aránya jelentősen csökkent

− emelte ki a szakember, aki hozzátette, hogy az oltottak nem csupán a súlyos kimenetel ellen védettek jobban, de a vírust is kevésbé képesek továbbadni, így a járvány terjedését is fékezik.

Kemenesi Gábor bejegyzésében rámutatott arra is, hogy minél gyorsabban minél több ember él az oltás lehetőségével, annál gyorsabban meg lehet fékezni a járvány terjedését. Sokan azonban félnek a vérrögképződés kialakulásától; a virológus kiemelte, hogy nagyságrendekkel kockázatosabb a vírussal való fertőződés, így továbbra is jóval biztonságosabb a vakcina általi védelem.

Az elmúlt időszakban, bizonyos vakcinák ritka mellékhatásaként megismert jelenségek rendkívül ritkák. Olyannyira ritkák, hogy a tízezres nagyságrendű emberen végzett klinikai vizsgálatok során nem derülhettek ki

− emelte ki a kutató. Kemenesi Gábor hozzátette, hogy ez egy jóval fertőzőképesebb vírus, mint az influenza, a halálozási mutatója is magasabb. Ezzel kapcsolatban elmondta:

a koronavírus ellen semmiféle védelmünk nincs, mivel új vírus. Kórházba kerülés után a koronavírusos megbetegedéssel nagyjából háromszoros az esélye a halálos kimenetelű kórlefolyásnak.