Több ponton lazítanak az iskolák járványügyi szabályozásain

2021.08.31. 22:03 Módosítva: 2021.08.31. 22:04

Szeptembertől jelenléti oktatás kezdődik az iskolákban, „köszönhetően az elmúlt időszak közös erőfeszítéseinek és a koronavírus-járvány elleni sikeres védekezésnek” – derül ki Kásler Miklós emberi erőforrás-miniszter egy augusztus 25-ére keltezett leveléből, amely a Telex birtokába került.

Az iskolákban alkalmazandó szabályok lazábbak lesznek az előző félévben tapasztaltaknál.

Megszüntetik a kötelező maszkviselést, a hőmérőzést a bejáratnál és a másfél méteres távolságtartásra vonatkozó szabályt. A testnevelés órákat megtarthatják zárt térben. Visszatérhetnek a több napos, ottalvós osztálykirándulások is, igaz, a minisztérium inkább a belföldi utakat javasolja.

Az iskolákban azonban időszakonként alapos fertőtlenítő takarítást kell végezni, a maszkviselést pedig megtiltani természetesen nem lehet. Az iskolák dönthetnek úgy, hogy továbbra is nagyobb termekben osztják szét a gyerekeket. A koronavírus tüneteit mutató gyermeket nem szabad közösségbe vinni, amíg fel nem gyógyul. Amennyiben egy diákról kiderül, hogy fertőzött, haladéktalanul el kell különíteni, a szülőt pedig értesíteni kell. Igazolt fertőzés esetén az iskoláknak értesíteniük kell a Járási Hivatalt és a minisztériumot.

Ami a hiányzásokat illeti, szeptembertől csak „alapos indokkal” veheti ki a szülő gyermekét az iskolából, ezt az iskolaigazgató döntése alapján lehet csak a járványhelyzetből fakadó igazolt hiányzásnak tekinteni. Az erre vonatkozó kérelmek elbírálásakor az igazgatóknak azt kell majd mérlegelniük, hogy a diák megfertőződhet-e az iskolában, az iskolába menet, vagy megfertőzheti-e a vele egy háztartásban élőket. Emellett azt is figyelembe kell venniük, hogy a gyerek otthonmaradása esetén megfelelő felügyelet alatt áll-e, áll a dokumentumban.