Tömeges gólyapusztulás Kecskemétnél, egy húszezer voltos vezeték végezhetett velük

2021.08.31. 21:32 Módosítva: 2021.08.31. 21:32

Alig pár nap alatt 30 gólya pusztult el a kecskeméti szeméttelepre vezető úton, az állatokkal egy húszezer voltos vezeték végezhetett – tájékoztat róla RTL Híradó. 

A madarak pusztulásáról a lakosok értesítették a Kiskunsági Nemzeti Parkot még augusztus elején, akkor a természetvédelmi terület dolgozói 11 szárnyast találtak meg, ezekből 3 még életben volt, melyeket elszállították a Kecskeméti Vadaspark mentőállomására. Később a szeméttelep mögötti részt is átvizsgálták a park alkalmazottai, ahol még 11 gólyát találtak áramütés okozta sérülésekkel. Az ezt követő nyolc napban még 8 sérült madarat találtak, azaz összesen 30-at, közölte Enyedi Róbert zoológiai referens. 

A sérülések azért történhettek meg, mert a magasfeszültségű vezetéket hiába szigetelték, valószínűleg ez hatástalan. A nagy szárazság miatt gyakran keresik fel a gólyák a kecskeméti szeméttelep környékét, ahol sok ilyen veszélyes vezeték található.

Az állami áramszolgáltató azt ígéri 20 millió forintot fog költeni arra, hogy októberig leszigeteli a gólyákra halálos veszélyt jelentő vezetékeket. A gólyák eset nem egyedi Magyarországon, ahol évente több tízezer madár pusztul el áramütéstől.