Dán miniszter: Hiba volt bírálni Orbán Viktort a kerítés miatt

2021.09.01. 18:16 Módosítva: 2021.09.01. 18:20

A dán kormány bevándorlásügyi minisztere szerint hiba volt bírálni Orbán Viktort, amiért szögesdrót kerítéssel védte meg az ország határait 2015-ben − írja a Magyar Nemzet a helyi sajtóra hivatkozva. A szociáldemokrata Mattias Tesfaye szerint nem ismétlődhet meg ismét a 2015-ös migrációs hullám Európában.

Támogatjuk, hogy erős határvédelmünk legyen. Nem csupán Európa és az Európával szomszédos országok között, de például Törökország keleti és Tunézia déli határánál is

− fogalmazott a politikus, aki kiemelte: nem a humanitárius segítség és az Európát védő falak közül kell választani, hanem mindkettőt.

Az ENSZ becslései szerint a tálib hatalomátvétel miatt legalább félmillió afgán hagyhatja el Afganisztánt. Több ország, köztük Dánia, Németország és Ausztria is azon dolgozik, hogy megakadályozza az újabb migrációs hullámot.

Az otthonukhoz minél közelebb kell segíteni az afganisztáni tálib fordulat miatt menekültté váló embereknek

− hangsúlyozta Angela Merkel német kancellár Sebastian Kurzzal tartott megbeszélése után. Az osztrák kancellár is hasonlóan vélekedik, Ausztria továbbra is elzárkózik az afgán menekültek befogadásától.