Már a csecsemők is csak személyivel mehetnek a szállodákba

K EPA20200517125
2021.09.01. 21:45
Szeptember elsejétől új vendégazonosítási rendszert vezetnek be a magyarországi szálláshelyeken, a csecsemőktől a felnőttekig mindenkinek szüksége lesz a szolgáltatás igénybevételehez fényképes okmányra. Bemutatjuk, hogy pontosan miről van szó, milyen nehézségeket okozhat, és mi változik a gyakorlatban.

Minden szálláshely-szolgáltatónak legkésőbb 2021. szeptember 1-jétől rendelkeznie kell olyan szálláshelykezelő szoftverrel és okmányolvasóval, amely a VIZA-rendszer számára történő, szálláshelyenkénti adattovábbításra képes – olvasható a vizainfo.hu oldalon. A kormány által kijelölt tárhelyszolgáltató a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ), a tárhelyfeladatokat a Vendég Információs Zárt Adatbázis (VIZA) látja el.

A beolvasott adatok titkosított továbbítása csak jóváhagyott szálláshelykezelő szoftveren keresztül teljesíthető. A szálláshely-szolgáltató a vendég jogszabályban meghatározott személyes adatait a szálláshelykezelő szoftver okmányolvasó részén keresztül köteles rögzíteni. Azokat az adatokat, amelyeket az okmányolvasó nem tud leolvasni, vagy hibásan olvassa le, a szálláshely-szolgáltató manuális adatbevitel útján rögzíti a szálláshelykezelő szoftverében

– így szól a hivatalos tájékoztatás.

Kivétel nincs, a jogszabály nem tesz különbséget életkor alapján a vendégek okmánybemutatási kötelezettségénél, tehát a kisgyermekeknek ugyanúgy rendelkezniük kell személyivel vagy útlevéllel, mint a felnőtteknek.

Ha a vendég nem adja át a személyi azonosításra szolgáló okmányt, abban az esetben a szálláshely-szolgáltatónak meg kell tagadnia a szolgáltatást, és ha volt, akkor vissza kell fizetnie a már beérkezett előleget, vagy szállásdíjat.

A VIZA két évig (a tudomásra jutást követő első év utolsó napjáig) tárolja a titkosított adatokat. A rendőrség a bűnüldözés, a bűnmegelőzés, valamint a közrend, a közbiztonság, az államhatár rendjének, az érintett és mások jogainak, biztonságának és tulajdonának védelme, a körözési eljárás lefolytatása érdekében végezhet célzott keresést egy konkrét adatsorra vonatkozóan, de a VIZA teljes adattartalma a rendőrség számára sem ismerhető meg.

A turisztikai tárhelyszolgáltatónak és a kulcsszolgáltatónak az adatok szintén nem láthatók, abba betekintési jogosultsága és technikai lehetősége egyik érintett szervezetnek sincs.

Mi változik?

Baldauf Csaba, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének igazgatója az Indexnek úgy foglalta össze a változás lényegét, hogy a bejelentkezési nyomtatvány manuális kitöltésének egy részét átveszi az igazolványok digitális beolvasása. Ezt az ellenőrzést eddig valamelyest rugalmasabban kezelték a recepciók, de mostantól mindig el kell kérni és be kell szkennelni az okmányt.

Az érkező vendégek adatait beolvassák, titkosítva továbbítják őket, ez könnyíti és gyorsítja a munkát, és az unión belül már sok országban elfogadott gyakorlat.

Baldauf Csaba emlékeztetett, hogy a járványhelyzet sok mindent felülírt, ezért is szükség lenne türelmi időre. A vidéki szállodák az elmúlt három hónapban a munkaerőhiány és a telítettség miatt érdemben nem tudtak foglalkozni az új előírással, amikor pedig ráfordultak arra, hogy teljesítsék az elvárást, azt tapasztalták, hogy nem, vagy csak korlátozottan lehet beszerezni a szükséges eszközöket.

Az uniós szabályozásnak megfelelően egységesítik az adatkezelést, ennek volt egy szeptemberi határideje, ami úgy tűnik, hogy már nem halasztható, a szövetség részéről próbáltunk több minisztériumnál is türelmi időt kérni.

Az érintett vendégeknek kihívást jelenthet, hogy ezentúl még a csecsemőknek is személyire vagy útlevélre lesz szüksége a belépéshez.

Rengeteg magyarországi család van, akiknél a legkisebb gyerekeknek még nincs személyi igazolványuk vagy útlevelük. Ha a következő 2-3 hétre foglalással rendelkeznek valamelyik belföldi szállodába, nem biztos, hogy az érkezés előtt hozzájutnak az okmányhoz.

Baldauf Csaba nagy hiányosságot lát a lakosság tájékoztatásában, ami szerinte nem a szállodák, hanem a törvényalkotók feladata lenne, a vendégek haragja viszont a szolgáltatókra zúdul.

Mennyibe kerül?

Szállodamérettől függően komolyabb invesztíció is lehet – válaszolja Baldauf Csaba, hozzátéve, hogy kértek támogatást a rendszer bevezetésére, de eddig elutasították őket.

Az a készülék, ami valamennyi nemzetközi okmány olvasására képes, körülbelül 360 ezer forintba kerül. A kizárólag magyar iratokra optimalizált szkenner ára kétszázezer forint körül mozog. Egy 150 szobás szállodánál minimum három ilyenre szükség van, a megfelelő szerverháttérrel, szoftverrel, a szoftveres cég kiszállásával és szervizdíjával, ez összességében 1-1,5 millió forintot jelent.

Petíció indult

„A magyar magánszálláshelyeken 2021 szeptemberétől bevezetendő okmányolvasó kontaktmentes használatáért” címmel indult civil aláírásgyűjtés. Ebben az alábbi kéréseket fogalmazták meg a Magyar Turisztikai Ügynökség felé:

  • Gondolja újra a bevezetendő személyes okmányolvasási kötelezettség életszerűségét.
  • Mérlegeljen egy differenciált működést (például: recepcióval nem rendelkező, nyolc szoba alatti kis szálláshelyek manuális adatfeltöltési lehetőségével).
  • Dolgozzon ki megoldást a távoli, kontaktmentes működés támogatására!
  • Addig az időpontig, amíg a kontaktmentes működés támogatása nem megoldott, tegye lehetővé a szálláshelykezelő szoftver okmányolvasó nélküli használatát!
  • Fontolja meg az okmányolvasás mentességét kiskorú vendégek esetében!
  • Tegyen elérhetővé többnyelvű vendégtájékoztató anyagot, amit a szálláshelyek megoszthatnak a vendégekkel!
  • A megnövekedett adminisztrációs teherre tekintettel tegye lehetővé a valóban legkisebb szállások (maximum három lakóegység) részére a Vendégem alkalmazásban az egyszerűsített mód további használatát!
  • Nyújtson jogi támogatást és védelmet a magánszállásadóknak azokban az esetekben, ha az eljárás miatt az elégedetlen vendégek jogi úton kártérítési pereket indítanának!

Az MTÜ egyébként a legfeljebb nyolc szobát tizenhat férőhellyel üzemeltető szálláshelyeknek ingyenesen biztosítja a Vendégem szálláshelykezelő szoftvert, amely a hivatalos oldal leírása szerint „maradéktalanul képes ellátni az okmányolvasással és az adattovábbítással kapcsolatos feladatokat is”. 

Mobilos okmányolvasót is elfogadnak, ha a jogszabály által elvárt adattovábbításra a telefonos verzióval összekapcsolt szálláshelykezelő szoftver igazolással rendelkezik.

A VIZA oldalán arról is írnak, ha nem a szolgáltató személyesen, akkor alkalmazottja vagy megbízottja is elvégezheti az érkeztetésnél az okmányolvasási feladatokat. Mivel a szállásadónak meg kell bizonyosodnia a szálláshelyet igénybe vevő kilétéről és okmányai beolvasásáról, így elektronikus adattovábbítással és távoli adatküldéssel a folyamat nem végezhető el.

(Borítókép: Ápolónők gondozzák az újszülötteket egy kijevi szállodában 2020. május 16-án. Fotó: MTI / EPA / Szerhij Dolzsenko)