A levegőbe lőtt a vadász, embert ölt vele Újfehértón

2021.09.01. 10:50

Tragédiával végződött egy fegyverpróba, amikor egy vadász kibiztosítás közben a szabálytalanul kézben tartott vadászpuskából egy lövést adott le, mellyel két kilométerrel messzebb egy ember halálát okozta – derül ki a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség sajtóközleményéből.

Az ügyészség beszámol róla, hogy a férfi gyakorlott vadász, és ennek megfelelően fegyvertartási és vadászengedéllyel rendelkezik, akit ismerőse hívott meg Újfehértóra azért, hogy 

őzbakra vadásszanak, illetve kipróbálja az ismerőse golyós vadászpuskáját, ugyanis maga is szeretett volna egy ilyet vásárolni.

Az ilyen típusú vadászpuska hatótávolsága nagyjából 6000 méter.

A férfi 2020. május 15-én Újfehértó határába ment ismerősével és annak gépkocsijával, és velük volt a helyi vadásztársaság egyik tagja is. Az álló gépkocsiból két lövést is leadott őzbakra a férfi, azonban célt tévesztett, ezután jött a végzetes mozdulatsor.

A puska kibiztosítását végezte a vádlott, de annak csövét felfelé, Újfehértó lakott területének irányába tartotta, és ezen tevékenysége közben véletlenül lövést adott le a puskával.

Az áldozat 2161 méter távolságra, újfehértói családi háza udvarán tartózkodott, amikor a kilőtt, időközben lelassult és stabilitását vesztett lövedék eltalálta. A lövedék behatolt a testébe, több létfontosságú szervet roncsolt, aminek következtében a kórházba szállítása után elhunyt. A sérülések olyan fokúak voltak, hogy az eltalált személy életét az idejekorán érkezett szakszerű orvosi ellátással sem lehetett volna megmenteni.

A baleset azért következett be, mert a vadász megszegte azt a szabályt, hogy a vadászlőfegyvert mindig úgy kell kezelni, hogy az még véletlen elsülés esetén se okozhasson személyi sérülést vagy anyagi kárt.

Az ügyészség a vádiratban azt indítványozta, hogy a bíróság végrehajtásában felfüggesztett fogházbüntetésre és pénzbüntetésre ítélje el a vádlottat.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport