Novemberben robbanhat be a delta a magyar kórházakba

2021.09.02. 07:53 Módosítva: 2021.09.02. 07:54

Az ELTE TTK Komplex Rendszerek Fizikája Tanszék vezetője, Vattay Gábor ismertette a legfrissebb izraeli kutatásokat, amelyekben arra hívják fel a figyelmet, hogy az oltás hatékonysága néhány hónap alatt elhalványul, ami után az emberek ismét meg tudnak betegedni, és természetesen tovább is tudják adni a koronavírust.

Ezért 5 hónap után ajánlatos újraoltatni a lakosságot.

Egyrészt, mert a járvány az 5-6 hónapja oltottakon szabadon tud terjedni, másrészt a súlyos megbetegedések száma is felugrik

– összegezte a szakember.

Vattay Gábor szerint ha az elkövetkezendő hetekben, hónapokban nem kapják meg a harmadik oltást a magyar emberek, akkor becslések szerint október végén, novemberben robbanhat be a delta-variáns a hazai kórházakban.

Vattay az InfoRádiónak arról is beszélt, hogy a kórházi betegek száma megugorhat itthon, ugyanakkor nem lesz olyan magas, mint korábban. Hozzátette:

soha többé nem lesz annyira veszélyes már a vírus, mint kezdetben, azonban nagyon lényegesen lecsökkenhet a védettség.

Közben az ATV arról ír, hogy szeptember 20-án ül össze a parlament, amivel megkezdődik az őszi ülésszak, rá október 4-én – mivel az érvényben lévő törvénymódosítás szerint a parlament őszi, első ülésnapját követő 15. napig tart – véget érhet a veszélyhelyzet.