Így próbálná felszámolni az ellenzék a korrupciót

2021.09.03. 14:52

Tordai Bence, a Párbeszéd országgyűlési képviselője, Berg Dániel, a Momentum II. kerületi alpolgármestere, valamint Fekete-Győr András, a Momentum elnöke és miniszterelnök-jelöltje közös sajtótájékoztatón beszéltek antikorrupciós terveikről.

Kiszámoltuk, hogy éves szinten körülbelül ezer milliárd forint veszik el a közösből korrupció útján

– kezdte Fekete-Győr András.

A pártelnök szerint az elmúlt tizenegy évvel számolva ha húszezreseket tennénk egymásra, körülbelül egy ötvenöt kilométer magasságú hegyet kapnánk. Fekete-Győr közölte, hogy kormányváltás esetén korrupcióellenes ügyészséget hoznának létre, és csatlakoznának az Európai Ügyészséghez.

Berg Dániel kifejtette, hogy a korrupcióra sokszor absztrakt dologként, áldozat nélküli bűncselekményként gondolunk, pedig károsítja a polgárokat és a tisztességes vállalkozókat. A bejelentőket védő törvényjavaslatuk fontos eleme annak, hogy a közvélemény is értesüljön ezekről az ügyekről.

Tordai Bence ismertette, hogy a Párbeszéd három olyan törvényjavaslatot dolgozott ki és nyújtott be, amelyek a korrupció megelőzését, büntetését és a közérdekű bejelentők védelmét szolgálja.

Csak akkor tudjuk felfejteni a korrupciós hálózatokat, ha sikerül valahol megbontani a korrupció szövetét. Ha vannak olyanok, akik látják, hogy számíthatnak a védelemre és a büntetlenségre, kitálalnak. Nagyon sok adat, nagyon sok bizonyíték van már a Fidesz-bűnözők ellen, látjuk, hogyan csatornázzák ki ezek a közpénzpiócák mindannyiunk közös vagyonát

– fogalmazott a képviselő.

A három törvényjavaslat közül az első az Alaptörvény tizedik módosításával lehetővé tenné a korrupcióellenes főügyészség létrehozását, a második az új főügyészségről szól, a harmadik a közérdekű bejelentők védelmének részletszabályait tartalmazza.