Ma újra nyár lesz, délután akár 27 fok is lehet

2021.09.04. 06:09

A sok napsütés mellett ma gomolyfelhők képződnek – nagyobb számban keleten, északkeleten – de csapadék nem valószínű. A hőmérséklet kora délután 22 és 27 fok között várható, késő estére 12 és 18 fok közé hűl le a levegő – olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzésében.

Mint írják, az ország nagy részén derült égre számíthatunk, az északkeleti megyékben azonban előfordulhatnak felhős területek is. Az északkeleti határ mentén kialakulhat kisebb eső, futó zápor. A késő esti 12–18 fokról hajnalra általában 6 és 14 fok közé csökken a hőmérséklet, de a hidegre hajlamos helyeken ennél kissé hidegebb is lehet.

Vasárnap a gomoly- és fátyolfelhők mellett sok napsütésre lehet számítani. Számottevő csapadék holnap sem valószínű az előrejelzés szerint. Napközben több helyütt megélénkül az északi, északkeleti szél. A csúcshőmérséklet 20 és 27 fok között várható, az északkeleti tájakon lesz a hűvösebb.

Hétfőn többnyire gyengén felhős, napos idő várható, csapadék nem valószínű. Néhol időnként megélénkülhet az északi, északkeleti szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 5 és 13 fok között alakul, de a szélvédett völgyekben és a homokhátságokon ennél hidegebb lehet. A maximumhőmérséklet 20 és 24 fok között várható.

Kedden a gomoly- és fátyolfelhők mellett általában sok napsütésre lehet számítani, csapadék nem valószínű. Hajnalban pára-, illetve ködfoltok előfordulhatnak. Hajnalban 5–12, délután 21–25 fok lesz a jellemző.

Szerdán a gomoly- és viszonylag sok fátyolfelhő mellett többórás napsütésre van kilátás, az eddigi előrejelzések szerint csapadék aznap sem valószínű. A délkeleti, keleti szél helyenként megélénkül. A hőmérséklet hajnalban 5 és 13, délután 22 és 26 fok között alakul.

Jön a vénasszonyok nyara

Az Országos Meteorológiai Szolgálat pénteken arról írt, hogy a friss anomália térképeik szerint, szinte „kettészakad” a kontinens. Nagyon éles választóvonal alakul ki Európa nyugati és keleti része között, előbbinél a szokásosnál jóval melegebb, utóbbinál pedig hidegebb idő várható – írják.

Hazánk éppen két markáns légtömeghatár „ütközőzónájában” lesz, de a legvalószínűbb forgatókönyvek szerint, mi csak egy kisebb „löttyintést" kapunk a hidegből, főleg keleten, de ezt követően már kezd körvonalazódni a sokak által várt vénasszonyok nyara

– olvasható a Facebook-bejegyzésben.

Fájhat a fejünk

Szombaton sem lesz front felettünk, de a hűvös reggeli órákban felerősödhetnek a kopásos jellegű ízületi panaszok. A nagy napi hőingás miatt vérnyomás-problémák, keringési panaszok jelentkezhetnek. A melegedés miatt az érzékenyek körében fejfájás, migrén előfordulhat. 

A meglehetősen hűvös reggel és a nagy napi hőingás miatt nő a megfázásveszély, így fontos a megfelelő vitaminutánpótlás – olvasható az Időkép orvosmeteorológiai előrejelzésében.