Első, második és harmadik oltás – így kell most regisztrálni

D KOM20210903001
2021.09.04. 17:33
A koronavírus továbbra sem kerüli el Magyarországot, a Covid elleni védőoltás pedig továbbra is önkéntes és ingyenes. A hazai fertőzésszámok ismét folyamatosan emelkednek, éppen ezért a kormány sokadszorra hívja fel a figyelmet, hogy a beoltatlanok vannak a legnagyobb veszélyben. Az Index összegyűjtötte, hogy aki felvenné az első, a második, valamint a harmadik oltást, most mit kell tennie, milyen lépések után szerezheti meg a szükséges védettséget.

A magyar lakosság nagyobbik fele, 5,5 millió ember ugyan regisztrált a koronavírus elleni védőoltásra, és fel is vette azt, de aki még nem, annak sem késő. A regisztrációs honlap és az internetes időpontfoglaló is folyamatosan nyitva van. A legutóbbi, augusztus végi kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, van bőven oltóanyag idehaza. 

Összesen közel nyolcmillió vakcina áll rendelkezésre, azaz mindenkit be tudnak oltani harmadik oltással, de még negyedikkel is, ha épp arra van igény. Továbbá nem tervez ősszel újabb lezárásokat és korlátozásokat a kormány, ezért egyedül a vakcina adhat kellő védettséget. Mindannyiunk érdekében. 

Kik regisztrálhatnak oltásra a vakcinainfo.gov.hu oldalon?

  • Minden, Magyarországon élő magyar állampolgár;
  • a 12 év feletti gyerekeket a szülők tudják regisztrálni;
  • a külhoni magyarok (magyar állampolgárok, magyar igazolvánnyal rendelkezők);
  • a külföldön élő magyar állampolgárok;
  • valamint a Magyarországon élő külföldiek, akik számára angol nyelven is elérhető a regisztrációs felület

Mi a teendő, ha szeretném megkapni az első, koronavírus elleni oltásomat?

A rendszer mindenekelőtt azoknak biztosít lehetőséget egyéni oltásidőpont foglalására, akik előzetesen regisztráltak a vakcinainfo.gov.hu felületen. A regisztrációt ezen az oldalon lehet ellenőrizni.

Majd az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) honlapján, az eeszt.gov.hu oldalon kell regisztrálni, ahol a rendszer felajánlja az épp rendelkezésre álló vakcinákat. Egyszerre egy időpontot lehet foglalni, tajszámmal.

Elvileg maga a rendszer is jelzi, hogy sikeres volt-e az időpontfoglalás, de erről visszaigazoló e-mailt is kell kapnunk. Az ekkor kapott időpontfoglalás-visszaigazolást érdemes kinyomtatni. Ha gond van, írjunk az oltas.eeszt@okfo.gov.hu e-mail-címre.

Az első regisztrációt követően néhány napos átfutási idővel kell számolni, míg konkrét oltási időpontot tudunk foglalni az EESZT-oldalon. 

Természetesen a háziorvost is fel lehet keresni az igénnyel, nála is lehet érdeklődni a harmadik oltásról. 

Nemrég gyógyultam fel a koronavírusból. Így is kaphatok időpontot az oltásra?

Ha épp beteg vagyok, legyen szó Covidról vagy más lázas betegségről, nem oltanak be, majd csak akkor, ha meggyógyultunk. Ha már teljesen felépültünk a koronavírusból, azt javasolják, hogy az oltás időpontjáról egyeztessünk a háziorvosunkkal.

A második oltást is ugyanott adják be, ahol az elsőt?

Igen. Amikor az első oltásra regisztrálunk, a felület felkínálja a válaszható lehetőségeket az időpont mellett a helyszínre is. Szintén fontos tudni, hogy a második oltásra külön nem kell regisztrálni, annak időpontjáról az első oltás alkalmával ad tájékoztatást az oltópont vagy az oltó orvos.

Mit vigyek magammal az első oltásra?

  • tajkártyát;
  • személyi igazolványt;
  • a letölthető hozzájáruló nyilatkozatot kitöltve, bár ha elfelejtettem magammal hozni, adnak az oltóponton is;
  • és a biztonság kedvéért a kinyomtatott visszaigazolást az időpontfoglalásról.

Hol és hogyan tudok időpontot foglalni a harmadik oltásra?

A harmadik oltásra az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) oldalán, az eeszt.gov.hu oldalon foglalhatunk időpontot az „Oltás időpontfoglalás tajszámmal” menüpont alatt. Ha regisztráltam a harmadik oltásra, első körben a megyei és a centrumkórházakba biztosít lehetőséget időpontra a foglalórendszer.

Az oltás helyét és időpontját a felület által felkínált lehetőségek közül szabadon kiválaszthatjuk.

A rendszer a felületen jelzi a sikeres időpontfoglalást, illetve automatikus értesítést is küld erről az általunk megadott e-mail-címre.

Ha a spam mappában sem találom a visszaigazoló e-mailt a sikeres időpontfoglalásról, vagy bármi más probléma adódik, az oltas.eeszt@okfo.gov.hu e-mail-címen érdemes érdeklődni.

Mikor vagyok jogosult a harmadik, koronavírus elleni vakcinára?

Az úgynevezett emlékeztető oltásra eleve akkor jelentkezhetünk, ha már elmúltunk 18 évesek, van tajszámunk, Magyarországon kaptuk meg az előző kettő, koronavírus elleni védőoltást, valamint az utolsó dózis óta eltelt minimum négy hónap.

Milyen vakcinát kaphatok harmadszorra?

Hogy mely vakcinával történik az oltás, az az oltóorvossal történt konzultációt követően dől el. Az oltóorvos a helyszínen dönt a harmadszorra beadott oltás típusáról.

Ha nincs tajszámom, abban az esetben foglalhatok-e időpontot a harmadik oltásra?

Akinek nincs tajszáma, annak jelenleg nem biztosít időpontfoglalási lehetőséget a rendszer. Mindez nem jelenti azt, hogy a tajszám nélküliek ne lennének jogosultak az oltásra. Számukra speciálisan erre a célra kijelölt oltópontokon adják be a vakcinát a megyei és fővárosi centrumkórházban, az oltási dokumentációk ellenőrzését követően. Ugyanez igaz azokra, akik ugyan rendelkeznek tajszámmal, viszont külföldön kapták meg valamelyik oltásukat.

Hirtelen közbejött valami. Lehet-e módosítani az online foglalt oltási időpontot, legyen szó első vagy harmadik dózisról?

Nem, legalábbis közvetlenül nincs lehetőség a rendszerben az online foglalt időpont lemondására, módosítására. Ilyenkor érdemes felkeresni az adott oltópontot a visszaigazoló e-mailben szereplő elérhetőségen. Ha épp lebetegedtünk, akár koronavírusosak vagyunk, vagy más lázas betegségünk van, akkor nem minősülünk olthatónak. A harmadik oltásra való jogosultság természetesen ebben az esetben nem vész el: ha már meggyógyultam, beoltanak.

Mit kell vinnem magammal a harmadik oltásra?

  • a tajkártyámat;
  • a személyi igazolványomat;
  • a kitöltött hozzájáruló nyilatkozatot, amit innen lehet letölteni;
  • az igazolást az előző oltásokról;
  • illetve a kinyomtatott visszaigazolást az időpontfoglalásról.

(Borítókép: Oltáshoz készítik elő a német–amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyagot 2021. szeptember 3-án. Fotó: Komka Péter / MTI)