Tovább pofátlanít a magyar rendőrség

2021.09.04. 18:31

Kétnapos akcióban ellenőrizték a buszsávban közlekedőket a budapesti rendőrök, hatvanhárom esetben intézkedtek a sáv jogosulatlan használata miatt. 

A Budapesti Rendőr-főkapitányság ezt az akcióját a Budapesti Közlekedési Központtal és a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatósággal közösen végezte.  Szabálytalan rakodás, a záróvonal átlépése, vezetés közben kézben tartott mobiltelefon használata, illetve a megállás szabályainak megszegése miatt tíz esetben szabtak ki helyszíni bírságot; tilos jelzésen áthaladás, a biztonsági öv használatának elmulasztása miatt pedig kétszer közigazgatási bírságot. Két  vezetéstől eltiltott autóssal szemben büntetőeljárás indult.

Az Országos Rendőr-főkapitányság ezzel egyidőben a Budapesti Autósok Közösségével együttműködve folytatta pofátlanítási kampányát, aminek az a lényege, hogy kiszűrjék azokat az ügyeskedőket, akik a szabályok áthágásával próbálnak előnyre szert tenni a forgalomban. Így mindazokat  elszámoltatják, akiket a közlekedők fedélzeti kamerájának felvételei alapján csípnek szabálytalanságon. Ezek között a legkirívóbbak azok, amikor szembesávban haladva előznek, vagy simán csak visszafordulnak, mert egy elvétett lekanyarodás után nincs kedvük elmenni a következő ilyen lehetőségig. 

Ahogy egy hete beszámoltunk róla, a Magyar Közút a gyorsforgalmi utakon eseményfelismerő kamerákat és szenzorokat telepítve igyekszik elejét venni az életveszélyes helyzetek kialakulásának. A közútkezelő felvételei alapján is sok figyelmetlen vagy direkt szabálytalankodó autóst vontak már felelősségre, de a cél nem a büntetés, hanem a tragédiák megakadályozása.