Eldőlhet, kell-e jogosítvány az elektromos rollerre

2021.09.05. 11:24
A rendőrség segédmotor-kerékpárként kezeli, a kormánybiztos szerint viszont kerékpárnak számít az elektromos roller. Egységes hatósági értelmezés jöhet.

Tisztázó egyeztetést kezdeményez Révész Máriusz az elektromos rollerek használatáról a belügyi tárcával, az Innovációs és Technológiai Minisztériummal és a rendőrséggel. Erről az aktív Magyarországért felelős kormánybiztos nyilatkozott a  Világgazdaság honlapjának.

Révész Máriusz azzal indokolta a lépést, hogy a tudomására jutottak olyan esetek, amelyekben az elektromos roller felhasználóknál a rendőrség alkoholszondát alkalmazott, vezetői engedély bemutatását kérte, valamint bírságot rótt ki. A lap olyan esetet is megemlít, amikor az e-rollerrel közlekedőnek – miután a helyszínen nem ismerte el a megállapított szabálysértést – a jogosítványát is felfüggesztették a vizsgálat időtartamára.

Ez szürreális és abszurd, ilyen következmények nem vezethetők le a KRESZ-ből Magyarországon

– vélekedett a kormánybiztos, aki szerint csak néhány túlkapásról van szó, a rendőrség általánosságban nem így viszonyul az elektromos rollerekhez.

Tény, hogy  az elektromos rollert nem ismeri a hatályos KRESZ, amely így erre vonatkozóan semmiféle szabályozást nem tartalmaz. 

Az elektromos rollert a hatályos szabályozás alapján, külön eltérő rendelkezés hiányában csak segédmotoros kerékpárnak lehet megfeleltetni, így az azzal való közúti közlekedés során a segédmotorkerékpárok közlekedésére vonatkozó szabályok az irányadók

– foglalt állást az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) kommunikációs szolgálata a portál megkeresésére. 

Mivel a két megközelítés elég távol áll egymástól, az ügyben egységes hatósági értelmezést várnak.  Az egyeztetés a tervek szerint még szeptemberben létrejöhet.