Elképesztően nagy mohaállat került elő a Dunából

mohaallat facebook hortobagyi nemzeti park
2021.09.05. 20:14

Futball-labda méretű, hatalmasnak számító mohaállatot fogtak ki a Pilismaróti-öbölben szeptember 4-én, szombaton. A különleges faj példányai feltűntek már a Ráckevei-Soroksári Duna-ágon (RSD), a Tisza-tónál és tegnap a Dunánál is – olvasható a Pecaverzum oldalán.

Szombaton a Dunából került a felszínre egy  mohaállat, a Pilismaróti-öböl sporthorgászatra kijelölt, 8-as számú helyén. Egy-egy mohaállat parányi élőlény, de telepekbe összeállva már hatalmas „gombócot” formáz. 

Első ránézésre nagyon rémisztő volt, aztán már nem annyira. Elkezdtünk kutatni mi is, hogy mi lehet. Aztán édesapámat hívtam, és ő mondta, hogy ez az a moha fajta, amiről már olvasott korábban. Az állaga undorító volt: zselés, kocsonyás. A botot, amire rátapadt, ahogy mozgattuk, úgy mozgott ez a labda kinézetű moha is egyben

– mondta Illés Noémi, aki a családjával fogta ki a mohaállatot. 

Az Index korábban már beszámolt a mohaállatokról, arról is, hogy egyre több van belőlük a Tisza-tóban, amit a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósága jelentett. A furcsa kinézetű lények a hazai vizekben viszonylag újak, először a Ráckevei-Duna-ágban tűntek fel a 2010-es évek elején.

Kapcsolódó

Fura lényeket detektáltak a Tisza-tóban

Ráadásul nem is egy állat, hanem sok együtt.

Bár jövevényfajnak számít, és egyre terjed Magyarországon, úgy tűnik, még nem kell félni tőle.

Nem tudunk róla, hogy ökológiai szempontból jelenleg problémás lenne

– fogalmazott Harka Ákos, a Magyar Haltani Társaság (MHT) elnöke. 

(Borítókép / Hortobágyi Nemzeti Park / Facebook)  • Hírek
  • Hírek