Dübörög az ellenzéki kampány: gyilkossággal vádolták meg az Orbán-kormányt

IMG 7653 (1)
2021.09.06. 20:02
Gyászhírek idehaza és Franciaországban, szájkarate Pesten és Afganisztánban.
  • Felpörgött az ellenzéki előválasztási kampány. Jakab Péter, a Jobbik miniszterelnök-jelöltje az Indexnek adott nagyinterjúban gyilkossággal vádolta meg az Orbán-kormányt.  A versenyből kiszállt Pálinkás József, az Új Világ Néppárt elnöke egyáltalán nem csalódott amiatt, hogy nem sikerült összegyűjtenie az ellenzéki miniszterelnök-jelöltséghez szükséges ajánlásokat. Márki-Zay Péter, a Mindenki Magyarországa Mozgalom miniszterelnök-jelöltje pedig azt mondta, hogy retteg attól, hogy mi lesz, ha Dobrev Klára nyeri az előválasztást. Van olyan napilap, amelyik erősorrendet is felállított a versenyben maradt jelöltek között. 
  • Gyászol a magyar baloldal, meghalt 96 éves korában meghalt Vitányi Iván, az MSZP egykori alapítója. Az Indexen Lendvai Ildikó, a párt korábbi elnöke emlékezett rá.
  • Egyre erőteljesebb idehaza is a koronavírus negyedik hulláma. Az elmúlt három nap alatt 648 új fertőzöttet igazoltak, meghalt 9 beteg. Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa szerint az nem elég, ha valaki a halálos ágyán megbánja, hogy nem vette fel az oltást. Merkely Béla,  a Semmelweis Egyetem rektora mintha az Index Most oltogass kampányát propagálná, amikor azt mondja, hogy a negyedik hullám miatt visszatérhetnek a korlátozások, de ezek elsősorban az oltatlanokra vonatkozhatnak majd.
  • A magyar falvak egyötödét fenyegeti lassú kihalás. Körképünk az elnéptelenedő falvakról. 
  • Az első oktatási napon összeomlott a BME oktatókat és hallgatókat kiszolgáló informatikai rendszere, a Neptun.
  • 2021 júniusa óta háromszor emelt alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank, ami közvetve a hitelkamatok emelkedését vonhatja maga után. Éppen ezért hónapról hónapra fokozott érdeklődés kíséri a bankok árazását, hogy milyen kamattal juthatnak lakáshitelhez azok, akik finanszírozással vásárolnának ingatlant. Körképünk a szeptember eleji piaci helyzetet tükrözi. 
  • A hatalmas idei viharkárok miatt megkérdeztünk egy meteorológust, hogy látja a közeljövő időjárását Magyarországon. A szakember szerint nem túl rózsás a jövő, egyre gyakrabban lesznek tornádók
  • Afganisztánban a tálibok szóvivője arra figyelmeztetett hétfőn, hogy keményen meg fognak torolni mindenféle esetleges lázadást az ország új vezetése ellen.
  • Gyászol a filmvilág. 88 éves korában meghalt Jean-Paul Belmondo, minden idők egyik legnépszerűbb francia filmszínésze. Az egyetemes filmművészet egyik ikonjára Nagyképben emlékeztünk. 

Totalcar: Jövőre Európában is piacra lép a Great Wall Motors (GWM) Ora márkája, először egy fiataloknak szánt elektromos városi autóval.

Femina: Az üresen álló házak elfoglalásának egykor komoly hagyománya volt az európai alternatív körökben. A foglalt házak, angolszász kifejezéssel squatok olyan használaton kívüli ingatlanok, amelyeket a tulajdonos tudtán kívül, teljesen erőszakmentesen vett birtokba egy közösség. Különösen Nyugat-Európában számított ez bevett gyakorlatnak, de Magyarországon is volt rá néhány emlékezetes példa.

Napi.hu: Bécs jó úton halad afelé, hogy Európa egyik pénzügyi központja legyen mégpedig jórészt annak köszönhetően, hogy pénzintézetei az osztrák császárság volt kelet-közép-európai területein rendelkeznek erős pozíciókkal.