120 nyelvvizsgacsalót ítélt el a bíróság

2021.09.06. 19:49 Módosítva: 2021.09.06. 19:53

120 emberrel szemben hozott ítéletet a Monori Járásbíróság hétfőn, akik eladták a nyelvvizsgák helyes megoldásait a vizsgázókhoz, akik így jogszerűtlenül jutottak nyelvvizsga-bizonyítványhoz. A Budapest Környéki Törvényszék közleménye szerint a legtöbb vádlottnak pénzbüntetést kell fizetnie.

Egy komplex vizsgáért 2002 után legalább 215.000 forintot kértek a vizsgázótól, de volt, aki ennek az összegnek akár a négyszeresét fizette

− olvasható a közleményben. 

A bizonyítékok alapján az ügy elsőrendű vádlottját három év próbaidőre felfüggesztve két év börtönbüntetésre ítélték. Ezen kívül eltiltják a nyelvvizsgáztatástól és 27 és fél millió forintnyi vagyonelkobzást is elrendeltek a vádlottal szemben. A nőt vesztegetés elfogadása miatt mondták ki bűnösnek.

A bíróság 19 ember esetében, személyenként eltérő módon vesztegetés, befolyással való visszaélés, közokirat-hamisítás és felbujtás miatt hozott ítéletet. Ők egy év hat hónaptól két évig terjedő felfüggesztett börtönbüntetést kaptak. Ezen kívül elkobozzák azt a vagyont is, amit a nyelvvizsga-bizonyítványokért kaptak.

A bíróság mind a 120 vádlott vonatkozásában vesztegetési cselekményben hozott elmarasztaló ítéletet. Őket a bíróság pénzbüntetésre és a bűncselekmény útján szerzett vagyon elkobzására ítélte és megrovásban részesítette − áll a közleményben.