2024. június 22. 15:00
Georgia
Csehország
Volksparkstadion II. forduló
2024. június 22. 18:00
Törökország
Portugália
BVB Stadion Dortmund II. forduló
2024. június 22. 21:00
Belgium
Románia

A tálibok megint mondtak egy nagyot arról, hogy vége az afgán háborúnak

2021.09.07. 06:48 Módosítva: 2021.09.07. 06:48

Keddre virradóra tovább folytatódnak a harcok az afganisztáni Pandzssír-völgyben annak ellenére, hogy az országot ellenőrző tálibok már előző nap közölték, hogy elfoglalták a területet, és az afganisztáni háború ezzel véget is ért − írja az MTI.

A pandzssíri ellenállók szervezetéhez, a Nemzeti Ellenállási Fronthoz (NRF) közel álló források úgy írták le az ottani helyzetet, hogy vasárnap este óta a tálibok drónokkal támadják az ellenállókat, ezért sokaknak közülük a környékbeli magaslatokra kellett visszavonulniuk. A TASZSZ hírügynökség szerint 

harcok dúlnak a szomszédos Baglán tartomány Andarab körzetében is.

A feszült pandzssíri helyzet és a tálibok szüntelen tüze miatt a helyi lakosok zöme ugyancsak elhagyta az otthonát, és a környékbeli magas hegyekben keresett menedéket. A tálibok elfoglalták a pandzssíri tartományi kormányzói hivatalát, illetve a tálibellenes küzdelem néhai vezéralakjának, Ahmad Sah Maszúdnak a mauzóleumát.

Zabihullah Mudzsáhid, a tálib radikálisok szóvivője már hétfő reggel bejelentette, hogy a tálib erők elfoglalták az addig ellenállást tanúsító tartományt, ezzel Afganisztán teljes területe az uralmuk alá került, és az afganisztáni háború véget ért.

Az afgán sajtó eközben arról számolt be, hogy hétfő este több afganisztáni városban, egyebek mellett Kabulban, Gázniban, Herátban és Mazari-Sarifban is a pandzssíri ellenállókat támogató tüntetések voltak. A demonstrálók az ellenállók vezetőjét, Ahmad Maszúdot éltették, halált kiáltottak a tálibokra és az őket szerintük támogató Pakisztánra. Incidensekről nem érkeztek hírek.

Közben Antony Blinken amerikai külügyminiszter és Lloyd Austin védelmi miniszter hétfőn Katarban tárgyalt az afganisztáni helyzetről Tamím bin Hamad Ál Száni sejkkel. Az egyeztetés után nem tartottak sajtótájékoztatót.

Ned Price amerikai külügyi szóvivő arról számolt be közleményében, hogy az amerikai külügyminiszter és a védelmi miniszter megköszönte a katari sejknek az amerikai állampolgárok Afganisztánból való biztonságos kimenekítéséhez nyújtott rendkívüli segítséget. A tárgyaláson kétoldalú kérdésekről, továbbá a térségbeli biztonság és jóllét előmozdítására irányuló kezdeményezésekről is szó volt.