Még el sem indult, de már karambolozott a vasútvillamos

2021.09.07. 15:11

Személyautóval ütközött az egyik futópróbán lévő tram-train Hódmezővásárhelyen. A balesetet az okozta, hogy a Tóalj és az Ady Endre utca kereszteződésénél lévő körforgalomnál egy személyautó anélkül hajtott a sínekre, hogy meggyőződött volna róla, szabad-e a pálya.

A vasútvillamos még elég ritka vendég a dél-alföldi városban, hiszen korábban itt sosem járt városi vasút, a menetrend szerinti indulás pedig csak év vége felé várható. Ennek feltétele, hogy a szerelvények addig teljesítsék az ötvenezer kilométeres futópróbát. Ebből eddig az elsőnek érkező szerelvény 1650 kilométert tett meg, vagyis meglehetősen sok van még hátra.

A tram-train kormánybiztosa arról számolt be közösségi oldalán, hogy ettől a héttől két szerelvény is rója a kilométereket. 

Kiértékeltük a próbajárat eredményeit: eddig minden rendben!

– írta Lázár János, aki a szűkszavú értékelésben nyilván nem számolt még azzal, hogy földijei csak lassan barátkoznak meg a helyi közlekedés új szereplőjével, emiatt kellemetlen forgalmi helyzetbe kerülhetnek. A mostani volt ugyan az első ütközés, de a Délmagyar beszámolója szerint többször is csak hajszálon múlt, hogy sikerült elkerülni a balesetet.

Előbb-utóbb persze hozzá kell szokniuk a vasvillák jelenlétéhez a tram-train mindkét otthonában közlekedőknek, miután Hódmezővásárhelyen és Szegeden is forgalomban tesztelik a szerelvényeket. A tartampróbáknak teljesen hibamentesen kell végződniük, különben lenullázódnak az addig megtett kilométerek. Ez a teljes, jelenleg ötdarabos flottára vonatkozik, ha a probléma szériahibaként értékelendő, míg egyedi hiba esetén csak az adott járművel kell újraindítani a számlálót.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport