Beismerte tettét a csaló jobbikos jelölt, az MSZP leléptetné

2021.09.07. 20:36 Módosítva: 2021.09.08. 14:49

Áll a bál Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 5. számú egyéni választókerületében a Jobbik jelöltje, Földi István miatt. Sajtóhírek szerint ugyanis a politikus jelentkezésekor megtévesztette az Országos Előválasztási Bizottságot azzal, hogy elhallgatta, 

jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt eljárás indult ellene, ami azzal zárult, hogy beismerte tettét. Az MSZP álláspontja szerint Földi István így hivatalosan nem válhatott volna jelöltté.

Az előválasztás egy tisztességes, demokratikus verseny, amelynek meg kell őriznünk a tisztaságát, ezért a Jobbiknak vissza kell hívnia Földi Istvánt a jelöltségtől – szól az MSZP-nek az MTI Országos Sajtószolgálatához eljuttatott közleménye.

A Mátészalkát és számos kisebb települést is magába foglaló szabolcsi választókerületben Földi István, a Jobbik jelöltje az LMP, a Momentum, a Mindenki Magyarországa Mozgalom és az Új Világ Néppárt támogatásával mérkőzik meg az MSZP-s Papp Ildikóval, akit a Párbeszéd és a Demokratikus Koalíció támogat.

Az országgyűlési képviselő a fideszes Kovács Sándor, aki 2018-ban a szavazatok 58,55 százalékát szerezte meg.

Update: A Jobbik másnapi reagálásában arra hívta fel a figyelmet, hogy bár Halmi József MSZP-s politikus valóban etikai eljárást kezdeményezett az Országos Előválasztási Választási Bizottságnál Földi István ellen, azonban "a vádak komolyságáról mindent elárul, hogy azt még az OEVB MSZP-s delegáltja sem szavazta meg, a testület a beadványt megalapozatlannak ítélte és elutasította".