Új főgyűjtőcsatornát adtak át a Béke téren

2021.09.07. 22:15

Az éghajlatváltozás Budapestet is elérte, és minden jel arra mutat, hogy a következő években ezek a hatások még nagyobb befolyással lesznek a főváros életére. A hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék, a szélviharok, a hőmérséklet szélsőséges ingadozása mind olyan problémák, amelyekre fel kell készülnünk – figyelmeztet a Főpolgármesteri Hivatal, emlékeztetve, hogy a XIII. kerületi Béke tér az elmúlt években többször is víz alá került a heves esőzések következtében.

A közel 110 hektár vízgyűjtő területről érkező, egyre növekvő és a klímaváltozás eredményeképp egyre szélsőségesebb kilengést mutató terhelést ugyanis a meglévő rendszer már nem tudta kezelni, a gyakori elöntések jelentős kárelhárítási költségeket, közegészségügyi kockázatot jelentettek.

Most lezárult a főgyűjtőcsatorna-beruházás első szakasza, az új főgyűjtő megépítése. Ezzel és az Angyalföldi szivattyútelepi átalakítással a XIII. kerületi Béke tér és környékének tehermentesítése történik meg. A több szakaszban megvalósuló projekt befejezése jövő év második felére várható.

A városi infrastruktúra és közművek fejlesztése azonban önmagában nem elegendő a klímaváltozás hatásainak mérsékléséhez. Ehhez elengedhetetlen a városi zöldterületek növelése, a forgalom csillapítása, a víz- és energiagazdálkodás újragondolása, és egy szemléletmódbeli váltás is – hangsúlyozza a fővárosi önkormányzat, amely ezért célul tűzte ki, hogy a következő évtizedben 40 százalékkal csökkenti az üvegházhatású gázok kibocsátását.