Még a Fidesz-szavazók jelentős része is Karácsony mellett áll ebben a kérdésben

2021.09.07. 07:57 Módosítva: 2021.09.07. 09:23

Sok támogatója van a jobboldalon is a fővárosi autós közlekedést javító intézkedéseknek, az atlétikai világbajnokság blokkolása azonban megosztja az embereket – derül ki a Publicus Intézet felméréséből, melyet a Népszava számára készített. 

A felmérésből az derül ki, hogy a Fidesz-szavazók közül minden második egyetértett a Karácsony Gergely vezette főváros „dugófelszámolási” programjával, a kormánypárti válaszadók közül 46 százalék helyesli a főváros intézkedéseit, beleértve a felújítások felgyorsítását, a közlekedési lámpák átprogramozását és a közösségi közlekedés ingyenessé tételét a 14 év alattiaknak

  • Az ellenzéki pártokat tekintve az MSZP és a Momentum szavazói bizonyultak a leglelkesebbnek, 90 százalékuk támogatja a városvezetés legújabb döntését. A Jobbik és a DK választói körében ez az arány 79 és 83 százalék. 

Az viszont már jobban megosztja valamennyi válaszadót, hogy az intézkedések érdemben javítanak-e a fővárosi közlekedés helyzetén.

  • A fideszes választóknak mindössze 23 százaléka bízik ebben, míg a momentumosok 72, az MSZP-szavazók pedig 84 százaléka reménykedik a változásban. A válaszadók negyede viszont úgy látja, nem tudja megítélni a kérdést. 

A Publicus rákérdezett a 2023-as atlétika-világbajnokság vétójára is, melyet a budapesti városvezetés szellőztetett meg nemrég. A megkérdezettek 73 százaléka hallott már a Karácsony Gergely által kezdeményezett vétótervről. A válaszadók nagyon megosztottak a kérdésben: 

a főváros vétójával 45 százalék egyetért, amennyiben a kormány nem építi meg a diákvárost, 42 százalék viszont nem. 

A vétópártiak többsége az ellenzéki szavazók közül került ki. Az MSZP, a Momentum és a DK szimpatizánsainak 76-85-88 százaléka támogatja a főváros terveit, míg a Fidesz szavazói közül csak minden tizedik ért egyet velük.