Kötelező a maszk az ELTE-n, csoportokra osztják a hallgatókat

2021.09.07. 06:24

Vannak olyan egyetemek, ahol szigorítottak a szabályokon a koronavírus újabb erősödése miatt. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) járványügyi tájékoztatójából kiderül, hogy a közösségi terekben (például a tantermekben, az ügyfélfogadási helyiségekben, a folyosókon) az orrot és a szájat eltakaró maszk használata mindenkinek kötelező.

A felsőoktatási intézmény a tanév elején felméri az átoltottság szintjét anonim kérdőív segítségével. Az ELTE Informatikai Karán az őszi félévben két részre osztják a hallgatókat, akiknek csoportonként felváltva kell bejárniuk az „élő” órákra.

Azokat a hallgatókat, akiknek a neve A–K betűvel kezdődik, az „A” hétre, míg a többieket a „B” hétre sorolták be Az „A” hét szeptember 6-án, míg a „B” hét a szeptember 13-án kezdődik, ezek aztán felváltva ismétlődnek egészen a szorgalmi időszak végéig. Az ELTE közleményében jelezte: az így besorolt hallgatók a karon tartott hibrid órákat a saját hetükben látogathatják személyesen, míg az alternatív héten csak online vehetnek részt. Kizárólag speciális esetekben, az oktatóval egyeztetve lehetnek kivételek, írta az eduline.hu. 

Kapcsolódó

Maszk, lázmérés, vészforgatókönyv – így készülnek a magyar egyetemek

A koronavírus-járvány miatt a felsőoktatásban is szigorú szabályokkal vágnak neki a tanévnek.

A Budapesti Corvinus Egyetem korábban bejelentette: alapvetően jelenléti oktatásra készülnek, a tervek szerint a gyakorlatokat, a szemináriumokat a hagyományos formában tartják majd meg, viszont a magyar nyelvű képzéseken a 150, az angol vagy német nyelvűeken a 60 főnél nagyobb előadásokat kizárólag online lehet megtartani.

A Budapesti Gazdasági Egyetemen már az 50 fő feletti előadásokat is online tartják meg, minden más foglalkozás személyesen zajlik majd.

A Semmelweis Egyetemen az orvos- és egészségtudományi képzéseken a klinikai gyakorlati órákat és az elméleti előadásokat is lehet látogatni.

Ugyanakkor az egészségügyi intézményekben kötelező a maszkviselés, így a klinikai gyakorlati órákon az orvosoknak és a hallgatóknak is maszkot kell viselniük, az előadásokon azonban nem.

Szegeden a Welcome Camp – Összegyetemi Gólyatábor nevű rendezvény maradt el a bizonytalan járványhelyzet miatt.