2024. június 25. 18:00
Hollandia 2
Ausztria 3
Olympiastadion III. forduló
2024. június 25. 18:00
Franciaország 1
Lengyelország 1
BVB Stadion Dortmund III. forduló
2024. június 25. 21:00
Anglia 0
Szlovénia 0
Cologne Stadium III. forduló
2024. június 25. 21:00
Dánia 0
Szerbia 0

Korrupció miatt emeltek vádat a NAV egyik vezető beosztású dolgozója ellen

2021.09.07. 11:01 Módosítva: 2021.09.07. 11:07

Vádat emelt a Központi Nyomozó Főügyészség a Nemzeti Adó- és Vámhivatal egyik vezető beosztású személye ellen. A vád bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette − írja az MTI.

A Központi Nyomozó Főügyészség közölte, hogy az egyik vádlott az APEH-nél adóellenőrként, később a NAV-nál különböző beosztásokban − 2018-ig egy regionális bűnügyi igazgatóságon osztályvezetőként − közszolgálati jogviszonyban állt, míg a többi vádlott cégek ügyvezetői voltak.

A két vádlott egy harmadik társukkal 2017 környékén abban állapodott meg, hogy a könyvelési szolgáltatást nyújtó céggel kapcsolatban álló vállalkozóknak pénzért felajánlják, hogy a NAV-nál indult és őket érintő eljárásokról adatokat szolgáltatnak és szükség esetén azokat számukra kedvezően befolyásolják.

A megállapodásról később egy újabb személy is tudomást szerzett, és később ezen vádlott is vállalta a korrupciós kapcsolatrendszerben a közvetítői tevékenységet.

A vádlottak szabadlábon védekeznek, közülük többen beismerő vallomást tettek.

A Központi Nyomozó Főügyészség tájékoztatása szerint hivatali jogviszonya a korábbi osztályvezetőnek már nem áll fenn. A vádiratában a főügyészség arra is indítványt tett, hogy a bíróság ítéljen öt vádlottat letöltendő börtönbüntetésre, és rendeljen el vagyonelkobzást azon terheltek esetében, akik a bűncselekmények elkövetésével gazdagodtak.

A nyomozó főügyészség az ügyben tartott kutatások alatt adathordozókon, készpénzen kívül engedély nélkül tartott lőfegyvert, lőszereket és egy hangtompítót is lefoglalt, amely bűncselekmény elkövetése miatt az egyik vádlottat időközben felfüggesztett szabadságvesztés büntetésre ítélték.