Varga Judit a hivatalában fogadta Trump volt igazságügyi miniszterét

2021.09.07. 13:44
„Egyetértettünk abban, hogy az illegális bevándorlás nem jelenthet megoldást demográfiai és munkaerőpiaci kihívásokra, azokat hatékony családpolitikai eszközökkel kell orvosolni” – közölte a Facebook-oldalán Varga Judit igazságügyi miniszter, aki hivatalában fogadta Jeff Sessions-t, az Egyesült Államok korábbi igazságügyi miniszterét, főállamügyészét.

Varga Judit az közösségi oldalán azt írta: az egykori alabamai szenátor kulcsszerepet játszott a Trump-adminisztráció bevándorlás-politikájának kialakításában, előtte pedig húsz éven keresztül volt szószólója az amerikai bevándorlási törvény reformjának.

Az igazságügyi miniszter szerint bár a két ország – méretéből és elhelyezkedéséből adódóan – sok mindenben különbözik, egy közös pont határozottan látható: mindkét ország déli határain soha nem látott mértékű migrációs nyomás volt tapasztalható az elmúlt években.

Biztonságunk és keresztény kultúránk nem kerülhet feladásra, a problémák magunkra húzása helyett pedig a segítséget kell odavinni, ahol a legnagyobb szükség van rá. A képlet egyszerű: nincs erős nemzet erős külső határok nélkül!

– fogalmazott Varga Judit a bejegyzésében.

Jeff Sessions hétfőn részt vett a Danube Institute által A politikai döntéshozók vitája címmel rendezett beszélgetésen.

Az MTI szerint a amerikai Republikánus Párt tagja elmondta: 2015 országában is fontos időszak volt, mert a migráció kérdése a középpontba került, és az illegális migráció az Egyesült Államoknak is nagy kihívást jelentett.

Ott is nagy vita folyt arról, mit kellene tenni, hogyan kellene szabályozni az migrációt

– mondta.

Azt is kijelentette: ha azt az üzenetet küldi egy ország, hogy a határai nyitva állnak, az egyre több embert vonz. Jeff Sessions hangsúlyozta: jelenleg is a nemzetállamok a legfontosabb tényezők a világpolitikában. Márpedig a nemzetállamoknak világos határai vannak – tette hozzá.

Méltatta a magyar kormány migrációs politikáját, amely szerinte azt az üzenetet közvetítette, hogy a határai nincsenek nyitva, ezért egy idő után nem is érkeztek tömegek.

Magyarország jó példát mutat a világnak abban, hogyan kell kezelni a migrációt

– fogalmazott Jeff Sessions.

A Danube Institute beszélgetésén Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára szintén ott volt, és többek között azt mondta: a magyar kormány szerint valóban van humanitárius kötelességük az országoknak, de ez nem az, hogy befogadják a migránsokat, hanem hogy segítsenek nekik, minél közelebb a szülőhazájukhoz.

Jeff Sessions neve korábban többször is előkerült a magyar sajtóban, például mikor az amerikai menekült-befogadási protokoll szigorításáról volt szó igazságügyi minisztersége idején.

Lemondásában szerepet játszhatott, hogy megromlott a kapcsolata Donald Trump elnökkel. Három évvel ezelőtti sajtóhírek szerint nem bocsátotta meg Sessionsnak, hogy kivonta magát a 2016-os elnökválasztás orosz befolyásolásának ügyében indított vizsgálatból, továbbá bevándorlásügyben sem volt elégedett a minisztere hozzáállásával.