A Fertő-tavi kiemelt állami beruházásról konzultál a Momentum

2021.09.08. 11:31

Több mint 50 hektárt érint a Fertő-Hansági Nemzeti Park világörökségi területére tervezett kiemelt nemzetgazdasági jelentőségű kormányzati beruházás. A már megkezdett fejlesztés keretében szálloda, üdülőházak, motel, kemping, ökocentrum, új strand, sétányok, és hatalmas fedett sportkomplexum épül műfüves focipályákkal, teniszpályákkal, és egy 850 vitorláshajóra méretezett kikötővel. 

A 30 milliárd forintból tervezett állami beruházás megvalósításának leállítását követelte júliusban az UNESCO kiemelve, hogy az építkezés veszélyezteti a terület világörökségi besorolását is.

A Momentum soproni szervezete most elindított konzultációs oldalán arra emlékeztet, hogy korábban osztrák és magyar civil szervezetek nyílt levélben kérték a magyar köztársasági elnököt és miniszterelnököt is, hogy 

a magyar lakosságot képviselve ne engedjék tovább pusztítani mindannyiunk közös természeti kincseit, és lépjenek fel a Fertő tónál folyó természetpusztító beruházás ellen.

A kérdőív segítségével azt szeretnék elérni, hogy végre érdemi társadalmi egyeztetés indulhasson, és megismerhetővé váljon az emberek véleménye a Fertő-parti beruházással kapcsolatban.