Tesztjelleggel elindul az állatrendőrség Budapesten és Pest megyében

2021.09.08. 19:52

Megkezdi működését a csak állatrendőrségként emlegetett szervezet Budapesten és Pest megyében – jelentette be Fülöp Erik független országgyűlési képviselő, a Nemzeti Állatvédelmi Szolgálat (NÁSZ) elnöke. 

A politikus elmondta, hogy a NÁSZ Egyesület 2021 tavaszán nem reprezentatív kutatást végzett a lakosság körében, amely rendkívül sikeresnek tekinthető, mert az derült ki, hogy

a lakosság túlnyomó többsége, szinte száz százaléka támogatja az állatrendőrség felállítását,

és egyetért abban, hogy szükség van az állatvédő szervezetek és a hatóságok közötti együttműködés fokozására, mivel ettől az állatvédelem hatékonyságának növekedése lenne várható. Emellett kiugró a támogatottsága a felnőtt lakosság és a gyermekek állatvédelmi oktatásának. 

A képviselő kifejtette, hogy kiemelkedően magas volt az egyetértés abban is, hogy az állatrendőrségnek olyan szervezetnek kell lennie, amely regionális szinteken működik és olyan ellenőrcsoportokból áll, akik ismerik a lokális viszonyokat, a helyi állatvédő szervezeteket és a hatóságokat is.

Éppen ezért a Nemzeti Állatvédelmi Szolgálat pilotprojekt keretében megkezdi működését Budapesten és Pest megyében, a hosszú távú cél a további terjeszkedés és az országos lefedettség elérése. A szervezet működése nem példa nélküli a világban, hiszen számos országban működik olyan, gyakran állatrendőrség gyűjtőfogalom alá tartozó egység, amely nem a hivatásos állomány tagja, ugyanakkor a kapcsolódó szervekkel, hatóságokkal kötött együttműködéseknek köszönhetően koordinációs szerepet is be tud tölteni 

– mondta Fülöp Erik, aki elárulta, hogy a NÁSZ már egyeztetett a témában a San Antonió-i állatrendőrséggel, amely 2006-ban alakult meg, és három célt tűzött ki maga elé: a meglévő törvények fokozottabb érvényesítésére, a kóbor állatállomány ellenőrzésére, a gazdásítási arány növelésére törekszenek a kezdetektől fogva.

A politikus arról is informált, hogy a Nemzeti Állatvédelmi Szolgálat Budapesten és Pest megyében komplex feladatokat fog ellátni: állatmentésekben vesz részt, a mentett állatok elhelyezéséről és ellátásáról gondoskodik, a kóborállat-állomány csökkentése érdekében ivartalanítási akciókat hajt végre, ellenőrzi a területen élő állatok jólétének biztosítottságát, edukációs kampányokat tart gyermekeknek és a felnőtt lakosságnak egyaránt, természetesen munkája során a hatóságokkal is együtt fog működni.

A szervezet pártpolitikától független. A 2022-es választásokon nem kívánok indulni, hanem minden erőmmel az állatvédelem hazai helyzetének javítására és a Nemzeti Állatvédelmi Szolgálat országos szintű terjeszkedésére fogok koncentrálni 

– foglalta össze a parlamenti képviselő.