Dobrev Klára a kormányfő hatalmát korlátozó alkotmányt akar

2021.09.09. 20:03 Módosítva: 2021.09.09. 20:27

Olyan alkotmányra van szükség Magyarországon, amely korlátozza a miniszterelnök hatalmát, biztosítja a bíróságok, a közmédia, az ügyészség függetlenségét. Mert mindez nincs benne az Alaptörvényben – fogalmazott Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció (DK) miniszterelnök-jelöltje az InfoRádió Aréna című műsorában.

Orbán kézi vezérli a bíróságokat

– jelentette ki a DK miniszterelnök-jelöltje, felvezetve azt a meglátását, hogy a független intézmények élén fideszes emberek ülnek, akik elfojtják a függetlenséget. 

Szerinte a rendőrök, ügyészek és a bíróságok alig várják, hogy végre végezhessék a dolgukat, jelenleg ugyanis gátolják, megfélemlítés útján „leállítják” őket. 

Az európai parlamenti képviselő fogadkozott, hogy törvénybe iktatják a bíróságok függetlenségét, de elismerte, hogy a felvázolt célhoz egy hosszú folyamat vezet. 

Arra a kérdésre, hogy meddig lehet vezetőcseréket végrehajtani, egy intézményen belül milyen mélyre kell nyúlni, Dobrev Klára nem adott konkrét választ, inkább példákat hozott fel arra, hogy például az egészségügy, az oktatás, „minden” szörnyű helyzetben van. 

Ezek a fideszesek nem tudnak kormányozni

–  állapította meg. 

Kérdésre válaszolva, kifejtette: nem „saját emberekkel” töltené meg az állami intézményekkel, tisztességes közszolgákat szeretne, függetlenül a párthovatartozástól és szimpátiától. „Arra szavaznak, akire akarnak” – hangsúlyozta.

Dobrev Klára szerint a legtöbb ember tisztességes, az államigazgatásban meghonosodott az urambátyám és a feudális rendszer. 

A közszolgák béréről értekezve azt állította, hogy nagyon sok állami pénzt herdálnak el jelenleg, tudomása szerint 2 ezer milliárd forintot költöttek el „ész és értelem” nélkül az idei költségvetésből. 

Meglátása szerint a „közpénzherdálás” megszüntetésével lehetségessé válik a fizetések erősítése, oda lehet tenni a pénzt, ahova kell. 

Dobrev Klára beszélt a szerinte eredménytelen gazdaságélénkítő programról, amelynek a legnagyobb nyertesei „Mészáros és Garancsi”, a pénz „a barátok” zsebében landol. Ezzel pedig megszűnt a piacgazdaság, hiszen esélytelenül indulnak azokkal szemben, akik jelentős állami támogatásban részesülnek. Példának a turizmust hozta fel. 

A „hazug” közmédiáról szólva az európai parlamenti képviselő kijelentette: látni kell a költekezést, hogy kiderüljön, valójában mennyi pénz megy el „propagandára”, de ehhez kormányon kell lenni.