Oltás nélkül senki nem kezdheti meg tanulmányait a Semmelweis Egyetemen

2021.09.09. 09:59

Nem kezdhetik meg tanulmányaikat a Semmelweis Egyetemen azok az orvostanhallgatók, akik alapos egészségügyi indok nélkül nem oltatják be magukat – derül ki az intézmény honlapján olvasható közleményből.

Az orvos- és egészségtudományi képzés elképzelhetetlen gyakorlati oktatás nélkül, amikor a hallgatók a gyógyszertárakban, a betegágyak vagy sérült emberek mellett tanulnak és vesznek részt az ellátásban. Nem megengedhető, és az elsősök fogadalomtételével összeegyeztethetetlen, ha veszélyeztetik kiszolgáltatott embertársaikat azzal, hogy nem tesznek meg mindent saját és környezetük védelme érdekében 

– áll az indoklásban. Amennyiben egy hallgató valamilyen megalapozott egészségügyi oknál fogva nem veheti fel az oltást (például az első trimeszterben lévő kismamák), akkor a Semmelweis Egyetem vállalja, hogy ötnaponta térítésmentesen antigéntesztet végez nála. Valós, szakorvosi véleménnyel igazolt egészségügyi indok nélkül azonban a tanulmányok nem kezdhetők meg, bár beiratkozni be lehet.

A hallgatók körében egyébként csaknem százszázalékos az átoltottság, a hallgatók oltását pedig soron kívül vállalta és vállalja az intézmény.