Budapestre jön a francia külügyminiszter

2021.09.10. 15:08 Módosítva: 2021.09.10. 17:48

Miközben a pápa vasárnapi látogatása az egyik legnagyobb esemény most Magyarország életében, egy másik illusztris vendég is tiszteletét teszi a napokban Budapesten. A Klubrádió értesülései szerint pénteken a fővárosba érkezik a francia külügyminiszter, Jean-Yves Le Drian.

A francia politikus magyar kollégájával, Szijjártó Péterrel tart majd közös sajtótájékoztatót este, ám az egyelőre tisztázatlan, hogy kik vehetnek rajta részt, mennyire lesz zártkörű még a sajtó képviselői számára is az esemény.

A Klubrádió információi szerint Jean-Yves Le Drian és Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter egyebek mellett az alábbi témákról egyeztetnek:

  • a közös európai költségvetés,
  • a magyar diplomácia magatartása az Európai Unióban,
  • az emberi jogok,
  • a sajtószabadság helyzete,
  • valamint több Párizs számára fontos ügy.

A külügyminiszteri sajtótájékoztatóra – az eddigi gyakorlatoknak megfelelően – azon médiumok kaptak meghívást, amelyek rendszeres résztvevői a Külügyminisztérium sajtóeseményeinek – tájékoztatta az Indexet cikkünk megjelenése után a minisztérium. Az öt országos televízió mellett meghívást kapott többek között a Reuters, a Euronews, a Financial Times, a Bloomberg és még több nagy nemzetközi hírügynökség. Hozzátették: mindemellett a regisztráció lehetősége természetesen minden sajtómunkatárs számára nyitva áll, így aki akar, részt tud venni bármely sajtóeseményükön vagy élőben követheti a külügyminiszter Facebook-oldalán.