Pár napja még részt vett az előválasztási vitán, aztán megtudta, hogy mégsem ő indul

2021.09.10. 20:43

Fontos választókerületekben fűzte szorosabbra az együttműködést a Momentum és Karácsony Gergely – olvasható a párt mai közleményében, amelyben bejelentették, hogy Karácsony Gergely és az MSZP–Párbeszéd szövetség az alábbi körzetekben támogatja a Momentum jelöltjeit az előválasztáson:

  • Győr-Moson-Sopron megye 1. választókerületében Rehó Tibort,
  • Hajdú-Bihar megye 1. választókerületében Szabó Bencét és
  • Vas megye 3. választókerületében Pleva Dánielt.

A Momentum pedig ezekben körzetekben áll be az MSZP–Párbeszéd indulói mögé:

  • Békés megye 4. választókerületében Szelényi Zoltánt és
  • Fejér megye 1. választókerületében Márton Rolandot támogatják.

Csatatér körzetek is vannak köztük

Győr-Moson-Sopron megye 1-es számú választókerületében Jancsó Zita (DK, Jobbik, Liberálisok), Pollreisz Balázs (MSZP–Párbeszéd) és Rehó Tibor (Momentum, LMP) álltak volna rajthoz az előválasztáson. A szocialisták viszont már Rehó Tibort támogatják. 2018-ban a kormánypárti Simon Róbert Balázs 50 százalék alatti eredménnyel (49,55 százalék) győzött az akkor még széttagolt kihívók előtt.

Hajdú-Bihar 1-es számú körzetében az LMP után az MSZP is beállt a momentumos Szabó Bence mögé, versenyben van még Illés-Rácz Mariann (Civil Fórum Debrecen), Pálinkás József (Új Világ Néppárt, Jobbik) és Varga Zoltán (DK, Liberálisok). A Párbeszéd és a szocialisták eredetileg Fábián Istvánt indították. A 2018-as győztes Kósa Lajos volt, 47,36 százalékkal.

2018-ból kiindulva Vas megye 3. választókerülete kevésbé tűnik billegőnek, a Fidesz–KDNP-s V. Németh Zsolt 63,52 százalékkal vitte a mandátumot. Az MSZP–Párbeszéd és az LMP Ipkovich Györgyöt támogatta, a szocialisták azonban inkább a momentumos, de a DK és az ÚVNP bizalmát is élvező Pleva Dánielt választották. Talpon van az egykori jobbikos Bana Tibor, mögötte a Mindenki Magyarországa Mozgalommal és a Közösen Vas Megyéért szervezettel. Korábbi cikkünkben részletesen foglalkoztunk az LMP Vas megyei döntéseivel.

A Momentum Békés 4. választókerületében Sebők Éva helyett támogatja a szocialista Szelényi Zoltánt, ellenfele a jobbikos Szabó Ervin (Jobbik, DK, LMP, ÚVNP, MMM). Jó esélyei lehetnek az ellenzéknek 2022-ben, a fideszes Simonka György három évvel ezelőtt 43,15 százalékkal volt befutó, Szabó Ervin összefogás nélkül is 39,5 százalékra volt képes.

Fejér megye 1. választókerületében a Momentum Barlabás Andrást indította, végül Márton Rolandot támogatja, akárcsak az LMP. A DK jelöltje Ráczné Földi Judit, aki mögött ott van a Jobbik és a Liberálisok is. Itt sem lesz esélytelen a kihívó, a kormánypárti Vargha Tamás legutóbb 47,17 százalékkal mehetett a parlamentbe.

Kedden még ott volt az előválasztási vitán, ma már nem támogatják

Az MSZP–Párbeszéd jelöltje, Fábián István kedden még részt vett a Partizán által szervezett Hajdú-Bihar megyei 1. választókerület előválasztási vitáján, de mára kihátráltak mögüle. Fábián István  a Facebookon foglalta össze a helyzetet:

Ma közölték velem, hogy a Párbeszéd–MSZP úgy döntött, hogy megvonja tőlem és még néhány másik jelölttől a támogatását, így a parlamenti előválasztáson való indulásom okafogyottá vált. Ennek a döntésnek valódi indokát nem ismerem, megalapozottságát pedig nem kívánom minősíteni.

Pollreisz Balázs csütörtökön vitázott az Ugytudjuk.hu előválasztási eseményén, most közös videóval jelentkezett Rehó Tiborral az oldalán. Pollreisz arról beszélt, hogy a Momentum és Karácsony Gergely között szorosabb együttműködés kezd kialakulni, ezért megkérte az MSZP elnöke, hogy támogassa a momentumos jelöltet. Azt is hozzátette, hogy a döntést nem ő hozta meg, de ha hátrébb kell állnia a kormányváltás érdekében, akkor nehéz szívvel, de megteszi.

Az ellenzéki előválasztás első fordulóját szeptember 18-26. között tartják.