Különleges ajándék készült a pápának

2021.09.10. 19:11

Ferenc pápa szeptember 12-én, vasárnap érkezik Magyarországra, hogy szentmisét celebráljon az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus zárónapján. Mindezt még januárban jelentette be a keresztény egyház feje.

Az első összefüggő magyar nyelvemlék, a Halotti beszéd és könyörgés szövegét is tartalmazó, a 12. század végén keletkezett Pray-kódex díszmásolatát készítették el az Országos Széchényi Könyvtár szakemberei a kormány ajándékaként az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra hazánkba látogató Ferenc pápa számára – olvasható az Országos Széchényi Könyvtár honlapján.

A Pray-kódex a 12. századi magyarországi egyházi kultúra egyik legfontosabb dokumentuma. A Halotti beszéd és könyörgés, legkorábbi összefüggő magyar nyelvű szövegemlékünk a temetési szertatás végén, annak függelékében olvasható, egy valamivel bővebb, latin nyelvű temetési beszéd kíséretében, a kódex 136. levelén.

A nemzeti könyvtár 2017-ben Magyar Örökség díjjal kitüntetett műhelyében több évtizede folyó kötéstörténeti és készítéstechnikai kutatások eredményeire alapozva és a nemzetközi analógiákat figyelembe véve készült el a díszmásolat kötésének korhű terve, majd kivitelezése. A kötéshez felhasznált alapanyagok kiválasztásánál a korabeli, kolostori kötéseknek megfelelő anyagokhoz nyúltak vissza a restaurátorok.