Hétvégi időjárás: néhol 30 fok, néhol jégeső

2021.09.11. 06:15

Szombaton is marad a túlnyomóan napos, száraz, nyugodt idő. A szél mindenütt gyenge, mérsékelt lesz. Hajnalra szeszélyes területi eloszlásban 5 és 14 fok közé csökken a hőmérséklet, a völgyekben lesz a leghidegebb. A legmagasabb hőmérséklet 25 és 30 fok között alakul – olvasható az Időkép előrejelzésében.

Országos előrejelzés szombat estig
Fotó: Országos Meteorológiai Szolgálat

Vasárnap is a napsütésé lesz a főszerep, de nyugaton erőteljesebbé válhat a gomolyfelhő-képződés, és ott a délutáni órákban egy-egy zápor, zivatar is kialakulhat. A szél csak nyugaton, zivatarfelhők környezetében támadhat fel. A hűvös hajnalt követően délután 26–30 fokot mérhetünk. 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnap két megyére (Győr-Moson-Sopron megye és Vas megye) adott ki elsőfokú figyelmeztető előrejelzést. Mint írják, ezekben a megyékben zivatar alakulhat ki – elsődleges veszélyforrást a villámlás jelent, emellett esetenként szélerősödés, jégeső is előfordulhat.

Veszélyjelzés vasárnap
Fotó: Országos Meteorológiai Szolgálat

Hétfőn is meleg nyári időben lesz részünk, 25–30 fokos maximumokkal. A napsütést időnként gomolyfelhők zavarhatják meg, melyekből helyenként kialakulhat frissítő zápor, zivatar. Csak néhol élénkülhet meg az északnyugati szél.

Kedden és szerdán marad a nyárias meleg, a hajnalok is enyhébbek lesznek. A napsütést fátyol- és gomolyfelhők zavarhatják, de csak néhol fordulhat elő kisebb zápor. Kedden nyugaton, szerdán már nagy területen feltámadhat a délies szél.

Gyors melegedés, nagy napi hőingás

Az Időkép orvosmeteorológiai előrejelzésében azt írják, hétvégén is marad a frontmentes idő, azonban a hűvös reggeleken felerősödhetnek a kopásos jellegű ízületi panaszok. Ezt követően gyors melegedés, nagy napi hőingás várható, emiatt vérnyomás-ingadozás, keringési panaszok, fejfájás, migrén, rosszullét, szédülés és fáradékonyság jelentkezhet.

A napos idő ugyanakkor jó hatással lesz a hangulatunkra, közérzetünkre. A meglehetősen hűvös reggel és a nagy napi hőingás miatt nő a megfázásveszély, így fontos a megfelelő vitamin-utánpótlás – írják.