Megvan, hol lehet szavazni az előválasztáson

2021.09.11. 14:29

Az előválasztás lebonyolításáért felelős Országos Előválasztási Bizottság (OEVB) hónapokon át tartó előkészítés és egyeztetések után véglegesítette az előválasztási szavazóhelyeket és nyitvatartásukat – tájékoztatták az Indexet az ellenzéki pártok.

Az előválasztáson személyes szavazás az ország 106 szavazópontján lehetséges. A szavazók csak a saját állandó lakcím szerinti választókerület jelöltjeire szavazhatnak, és csak ott, ahol lakcímük szerint élnek.

Az ellenzéki képviselőjelöltek szeptember 18–26. közötti előválasztásán kétféle sátortípus várja a szavazókat:

  • A jellemzően 8 és 18 óra között nyitva tartó helyszínek az úgynevezett fix sátrak. Ezek jellemzően a választókerület legnagyobb településeinek legforgalmasabb pontjain fognak állni.
  • A fix sátrakon felül választókerületenként változó mennyiségben mozgó sátrak is körbejárják majd a körzeteket. Ezek nyitvatartása változó, általában kisebb településeken vagy időszakosan nagyobb gyalogosforgalmú helyeken, például piacokon fordulnak meg.

Az előválasztáson 775 településen lesz lehetőség személyesen szavazni.

A sátorhelyszíneket az OEVB különböző gazdasági és földrajzi mutatók alapján jelölte ki. A sátrakban az ellenzéki jelöltek aktivistái, illetve civil szavazóbiztosok segítik a választókat, és felügyelik a választás tisztaságát.

Az OEVB a járványhelyzetre és a nem várt eseményekre tekintettel fenntartja a változtatás jogát – tették hozzá.  • Hírek
  • Hírek