Rémálom lesz közlekedni Budapesten a hétvégén

D MTZ20210905031
2021.09.11. 12:01
Több tízezer embert várnak az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus most hétvégi eseményeire.

Szeptember 11-én, szombaton körmenetet tartanak a Kossuth Lajos tér – Akadémia utca – József Attila utca – Andrássy út – Hősök tere útvonalon, a kongresszus záróeseményét pedig szeptember 12-én rendezik meg a Hősök terén. Az érintett területeken jelentős korlátozásokra kell készülni – figyelmeztet a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) a honlapján.

A közlekedési vállalat arra kéri a látogatókat, hogy lehetőség szerint közösségi közlekedéssel közelítsék meg a helyszíneket, tekintettel a jelentős közúti lezárásokra és a korlátozott parkolási lehetőségekre. A rendezvényre látogatók közlekedését bővített szolgáltatással segítik: többek között az 1-es villamos, a nagykörúti 4-es, 6-os villamos és az M1-es, az M2-es és az M4-es metrójáratok, valamint az M3-as pótlóbuszok jelentősen sűrűbben indulnak.

Célszerű a tömegközlekedést választani

Az Eucharisztikus Körmenetet szeptember 11-én, szombaton este rendezik meg a Kossuth Lajos tér – Akadémia utca – József Attila utca – Andrássy út – Hősök tere útvonalon, az Eucharisztikus Kongresszus záróeseményét pedig szeptember 12-én, vasárnap tartják a Hősök terén. A BKK szombaton és vasárnap is sűrűbb közlekedést biztosít, elsősorban a rendezvények környékét érintő kötöttpályás vonalakon:

 • a Hungária körúton közlekedő 1-es villamosvonalon,
 • az M2-es és M4-es metróvonalon,
 • a nagykörúti 4-es és 6-os villamosvonalon.

Emellett sűrűbben járnak majd:

 • az M3-as metrópótló buszok a Határ út és a Lehel tér között,
 • valamint a Rákóczi út–Thököly út útvonalon a belváros és Zugló, illetve Újpalota között közlekedő 7E autóbuszok. 

A látogatóknak azt is javasolták, hogy – lehetőség szerint – jegyüket vagy bérletüket elővételben vagy mobiljegyként váltsák meg. A mobiljegyekről bővebben ide kattintva lehet tájékozódni. A közlekedési vállalat honlapján olvasható, hogy a Népligetnél szeptember 11-én és szeptember 12- én nyitva tart az aluljáróban található BKK Ügyfélközpont, valamint mobil értékesítési pont üzemel a felszínen, a liget felőli oldalon. Mindkét értékesítőhely reggel 7 és este 7 között fogadja az ügyfeleket. A jelentős számú résztvevő miatt a társaság az autósok figyelmét és türelmét kéri.

Változás az utakon

Szeptember 10-én, pénteken 22:00-tól szeptember 13-án hajnalig a már korábban lezárt Hősök tere és Kós Károly sétány mellett lezárják az Andrássy utat az Oktogon és a Dózsa György út között, valamint a Dózsa György utat az Ajtósi Dürer sor és a Podmaniczky utca között.

Szeptember 11-én, szombaton este körmenetet tartanak a Kossuth Lajos tér – Akadémia utca – József Attila utca – Andrássy út – Hősök tere útvonalon, emiatt az érintett útszakaszokon lezárásokra és korlátozásokra kell készülni.

Szeptember 12-től szeptember 13-án hajnalig lezárják a Gundel Károly utat, az Állatkerti körutat és a Hermina utat is.

Szeptember 12-én, vasárnap 6:30-tól 17:30-ig szakaszosan és időszakosan lezárják a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2 „E” porta – 4. számú főút – M0 autóút – M3 autópálya bevezető – Kacsóh Pongrác úti felüljáró – Kós Károly sétány – Hősök tere – Andrássy út útvonalat.

Módosult útvonalak

Szeptember 10-től, péntektől szeptember 12-én, vasárnap hajnalig:

 • A 2-es és a 2M villamosok rövidített útvonalon, a Jászai Mari tér helyett csak a Kossuth Lajos tér (Széchenyi rakpart) megállóig közlekednek.
 • A 15-ös és a 115-ös buszok módosított útvonalon, a Kossuth Lajos tér érintése nélkül a Bajcsy-Zsilinszky úton járnak.
 • A 70-es és a 78-as trolibuszok a Kossuth Lajos térnél a Honvéd utcában kialakított ideiglenes végállomáson állnak meg.

Szeptember 10-én, pénteken 22:00-tól szeptember 13-án hajnalig

 • a 105-ös és a 178-as buszok módosított útvonalon, az Andrássy út helyett a Podmaniczky utcán és a Dózsa György úton át közlekednek.

Szeptember 11-én, szombaton

 • a 20E, a 30-as, a 30A és a 230-as buszok módosított útvonalon, az Ajtósi Dürer soron és a Hungária körúton át járnak, a 75-ös trolibusz pedig a Dózsa György út helyett a Hermina úton közlekedik.

Változások a körmenet idején

Az Eucharisztikus Körmenet szeptember 11-én, szombaton előreláthatólag 18:45-kor indul a Kossuth Lajos térről. A körmenet idején korlátozzák az áthaladó forgalmat, ezért:

 • várhatóan 18:30 és 20:30 között lezárják a József Attila utca, az Andrássy út és a Bajcsy-Zsilinszky út csomópontját. Ebben az időszakban az M3-as metrópótló, a 9-es busz és a 72M trolibusz két szakaszon, az északi végállomások és a Szent István-bazilika, valamint a déli végállomások és az Erzsébet tér között jár.
 • A módosított útvonalon közlekedő 105-ös és 178-as buszok két szakaszon, a Gyöngyösi utca M és a Szent István-bazilika, illetve az Uránia érintésével az Erzsébet tér és a budai végállomások között járnak.
 • A módosított útvonalon közlekedő 15-ös és a 115-ös buszok két szakaszon, Gyöngyösi utca M, illetve a Göncz Árpád városközpont M és a Szent István-bazilika, valamint a Boráros tér H és a Kálvin tér M között járnak.
 • Előreláthatólag 18:30 és 20:30 között lezárják az Andrássy út és a Nagymező utca csomópontját, ebben az időszakban a 70-es és a 78-as trolibuszok az Erzsébet királyné útja, aluljáró, illetve a Keleti pályaudvar M és az Akácfa utca között járnak.
 • Várhatóan 18:50 és 21:00 között lezárják az Nagykörutat az Oktogonnál, a nagykörúti 4-es és 6-os villamosok a Széll Kálmán tér M és az Oktogon M, valamint a Blaha Lujza tér M és a dél-budai végállomások között járnak. A Király utca és a Blaha Lujza tér között a Petőfi híd felőli vágányon – egyvágányú közlekedés mellett – egy szerelvény jár.
 • A 73M trolibusz 19:00-tól nem közlekedik.
 • A 76-os trolibusz 19:00-tól két szakaszon, módosított útvonalon jár a Jászai Mari tér és a Ferdinánd híd (Izabella utca), valamint a Keleti pályaudvar M és a Károly körút (Astoria) M között.
 • Az M1-es földalatti Hősök tere és Bajza utca állomásait az Operatív Törzs döntése alapján lezárhatják.
 • A 72M trolibusz 19:00-tól az Orczy tér és a Dózsa György út M között közlekedik.
 • A 75-ös trolibusz hajnaltól 19:00-ig a Dózsa György út helyett a Hermina úton jár, 19:00-tól a Vágány utca és a Hungária körút érintésével járnak a trolik.

A teherforgalom sem zavartalan

Nem közlekedhet tranzit teherforgalom a 3-as főút arnóti körforgalom és Tornyosnémeti határátkelőhely közötti szakaszán szeptember 14-én, hétfőn reggel 6:30 és délután 17 óra között – tudatta a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szombaton az MTI-vel.

A közlemény szerint a korlátozást Ferenc pápa kassai látogatása miatt vezetik be, mert Szlovákia tájékoztatása alapján 8 és 18 óra között a 3,5 tonna össztömeget meghaladó tehergépjárművek nem léphetnek be Szlovákiába a Tornyosnémeti határátkelőn.

Szlovákia területére ezalatt a sátoraljaújhelyi, illetve a bánrévei határátkelőket használhatják az érintettek. A változásokat táblák jelzik majd, és az érintett csomópontokban rendőrök segítik majd a közlekedőket. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. arra kér mindenkit, hogy még indulás előtt tájékozódjanak a korlátozáshoz kapcsolódó aktuális forgalmi helyzetről a társaság Útinform szolgálatánál, ami ide kattintva elérhető.

(Borítókép: Résztvevők az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust megnyitó ünnepi szentmise előtt az Andrássy úton 2021. szeptember 5-én. Fotó: Máthé Zoltán / MTI) • Tippek
 • Bankszámla