Végre teljesen elkészülhet a balatoni tókerülő kerékpárút

2021.09.12. 11:13

A napokban kötik meg a kivitelezői szerződést a balatoni tókerülő kerékpárút egyetlen, még kiépítetlen elemének kivitelezőjével. A nettó 420 millió forintos beruházásban jövő őszre elkészül a mintegy 200 kilométeres bringakört tényleg összezáró balatonrendesi szakasz.

A Balatoni Bringakört a 2000-es évek elején részben önálló kerékpárutakon vezetve, részben kis forgalmú utcák felhasználásával jelölték ki, a tó körüli útvonalból azonban különböző jogviták miatt egy rövid szakasz kimaradt.

A bringakör Balatonrendesen megszakad, Kővágóörs településhatárától az Ábrahámhegyre vezető kerékpárútig hiányos az összeköttetés. A kerékpárosok két évtizede kénytelenek minden jelölés vagy figyelemfelhívás nélkül a 71-es főúton autók között haladva közlekedni a szakaszon.

A tókerülő út az ITM megbízásából, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában megvalósuló fejlesztésben zárul össze rendes bringakörré. A hazai forrásból támogatott projektben 730 méteren elbontják és újjáépítik az Ábrahámhegyre vezető kerékpárutat is a rossz állapota miatt. Így a kivitelező Alpok Terra Kft. összesen közel 2 kilométeren kezdi meg a várhatóan 2022 szeptemberéig tartó munkálatokat.

A közleményben Mosóczi László, a tárca közlekedéspolitikáért felelős államtitkára kiemelte: az ITM mintegy 850 kilométernyi kerékpárútszakasz kivitelezését és előkészítését támogatja összesen 50 milliárd forinttal.  • Hírek
  • Hírek