Ledőlt a „nincs kire szavazni” feliratú fal – így látták az ellenzéki jelöltek a vitájukat

image 6483441 (21)
2021.09.13. 17:48
Vasárnap este 2006 után újra miniszterelnök-jelölti vitát rendeztek Magyarországon, de csak az ellenzéki oldal kormányfőaspiránsai – Karácsony Gergely, Jakab Péter, Dobrev Klára, Márki-Zay Péter és Fekete-Győr András próbálták meggyőzni a választókat.

Az inkább programismertetőnek beillő vitán a valódi feszültséget egyedül a zuglói előválasztás témája jelentette, Török Gábor politológus úgy fogalmazott az Indexnek írt véleménycikkében, hogy

az egész inkább hasonlított egy szépségversenyre, mint politikai vitára. A főszereplők többször is felvonultak, mindenki igyekezett az előnyösebb oldalát megmutatni, amint a kamera rá szegeződött, szinte mindig ugyanazt hangsúlyozta, ugyanazt erősítette. Látszólag tehát nem is egymással mérkőztek, hanem a saját pozicionálásukkal, imázsukkal foglalkoztak.

Karácsony Gergely: Mindenki nyert

Az MSZP–Párbeszéd és az LMP miniszterelnök-jelöltje reggeli videójában azt fejtegette, hogy

nálam is azt mondták, az én barátaim, azok a politikusok, akikkel együtt dolgozom, hogy én nyertem a vitát. Nyilván mindenki másról a sajátjai mondják ugyanezt.

Ezt azzal egészítette ki, hogy szerinte mindenki győztes, mert kiderült, hogy a jelöltek tudnak együtt gondolkodni, valamint becsülik egymást annyira, hogy közösen kiálljanak és ismertessék a terveiket. 

Későbbi Facebook-posztjában, ahogy tegnap esti záróbeszédében is a közös nevező fontosságát emelte ki. Úgy látja, hogy a valódi változáshoz a közös nevezőket kell megtalálni, ő pedig készen áll a feladatra.

Ne azt keressétek tehát, aki a megosztásban erős, hanem aki az egyesítésben. Kész és képes vagyok erre. Magyarország újraegyesítésére.

Dobrev Klára: Ledőlt a „nincs kire szavazni” feliratú fal

Dobrev Klára azzal kezdte értékelését, hogy a vita megmutatta, a legtöbb és legnagyobb kihívások tekintetében hasonlóan gondolkodnak, kormányra kerülve „ez az öt párt nagyszerű, a nemzetre és egymásra is odafigyelő koalícióval fogja megörvendeztetni Magyarországot”.

A DK miniszterelnök-jelöltje arra is emlékeztetett, hogy Orbán Viktor 2006 óta nem vállal hasonló vitát.

Lelkesítő volt látni, hogy a „nincs kire szavazni, az ellenzék gyenge” feliratú fal ledőlt. Arra a kérdésre, hogy kiből lesz jó vezető, első szűrőként a nyilvánosság előtt vállalt viták adnak választ. A tegnapi vita tanúbizonysága volt annak, hogy az ellenzék vezetői közül egytől egyig mindenki erősebb, mint Orbán vagy csapatának bármely tagja. Lelkes és elszánt vagyok.

2006 óta nem rendeztek Magyarországon miniszterelnök-jelölti vitát, akkor Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc csapott össze. Korábbi cikkünkben felsorakoztattuk két elemző érveit a hasonló viták mellett és ellen.

Fekete-Győr András: Nem véletlenül fogtunk össze

A Momentum miniszterelnök-jelöltje nagyon élvezte a tegnap esti vitát, mégis tudja, hogy

sokan sokkal több vitát és kevesebb programbeszédet vártatok volna. De azt se feledjétek, hogy nem véletlenül fogtunk össze.

Fekete-Győr András egy másik posztjában a vita egyetlen valódi feszültséget hozó pontjáról írt:

A miniszterelnök-jelölti vita nézői nem kaptak megnyugtató választ arra, hogy egyes szövetségeseim miért Hadházy Ákossal szemben sorakoztak fel Zuglóban. Remélem, hogy azért nem Tóth Csabát akarják a Korrupcióellenes Ügyészség élére.

Jakab Péter: Megtörtük a csendet

A Jobbik miniszterelnök-jelöltje röviden kommentálta a vitát:

Tizenöt éve nem volt Magyarországon miniszterelnök-jelölti vita. Tegnap mi, ellenzékiek megtörtük a csendet. Köszönöm minden jelölttársamnak a vitát, nektek pedig, hogy néztétek.

Márki-Zay Péter tárgyilagos maradt

A Mindenki Magyarországa Mozgalom elnöke a résztvevők és a témák felsorolása mellett megosztott egy linket, ahol visszanézhető a vita, de véleményt nem fűzött a poszthoz.

Később közzétette a műsorban is elhangzó bemutatkozót, amelyben többek között az szerepel, hogy

Márki-Zay Péter a konszenzusos miniszterelnök-jelölt, akire a jobb- és baloldaliak, valamint a bizonytalanok is szívesen szavaznak.

Lesz folytatás

A következő ellenzéki miniszterelnök-jelölti vitát szeptember 24-én, az RTL Klub kamerái előtt rendezik, a harmadikat szintén ezen a csatornán, valamikor október 4–10. között, az Index percről percre tudósít azokról az eseményekről is, ahogy azt tegnap is tettük.

Az előválasztás első fordulóját szeptember 18–26. között tartják, a másodikat – ha egyetlen miniszterelnök-jelölt sem szerzi meg a szavazatok ötven százalékát – október 4–10. között, de ide már csak az első körben három legnépszerűbb induló jut be.

(Borítókép: Karácsony Gergely, Fekete-Győr András, Dobrev Klára, Jakab Péter, Márky-Zay Péter 2021. szeptember 12-én. Fotó: Bodnár Patrícia / Index)