2,5 milliárd forint EU-s támogatást kap a Debreceni Nemzetközi Repülőtér

2021.09.13. 21:57

Az Európai Bizottság jóváhagyta, hogy a magyar kormány és a debreceni önkormányzat 2,5 milliárd forint összegű állami támogatást nyújtson a Debreceni Nemzetközi Repülőtér tulajdonosának.

A hvg.hu szerint a brüsszeli testület közölte, hogy a kezdeményezés keretében a repülőtér biztonságát tervezik növelni. A projekt több tűzoltó berendezés és két tűzoltóautó beszerzését, egy tűzoltólaktanya megtervezését és felépítését, egy új futópálya engedélyeztetését és megtervezését, informatikai hálózati infrastruktúra kiépítését, valamint az utasbiztonsági ellenőrzés javítását foglalja magában.

A magyar hatóságok a beruházási költségek azon hányadát fogják finanszírozni, amelyet a debreceni repülőtér tulajdonosa nem tud a bevételeiből fedezni – olvasható a közleményben.

Az Európai Bizottságnak az unió versenyjogi szabályai miatt kellett külön engedélyt adnia a szabályozáshoz. A légiforgalom terén egyébként rendszerint a különböző légitársaságok feszülnek egymásnak amiatt, ha egy másik társaság támogatást kap az adott EU-s tagállamtól.

Az Európai Bizottság most azzal indokolta a támogatás engedélyezését, hogy elősegíti a debreceni reptér fejlődését és a környező régióra is pozitív hatással lesz.