Orbán Viktor: nem veszélyt, hanem jótéteményt jelentünk az Európai Unió számára

2021.09.13. 21:13

Újabb írást jelentetett meg hétfőn Orbán Viktor a Szamizdat című, a miniszterelnöki honlapon megjelenő sorozatában. Írásban Timothy Garton Ash oxfordi történész róla szóló mondataira reagált, amelyek szerint ő egy „másik Európát” vezet és veszélyt jelent az unióra.

Orbán Viktor elismerte, hogy a professzor jól ismeri Közép-Európát és „sokak számára adott inspirációt a kommunizmus és a szovjet megszállás ellen folytatott küzdelem éveiben”, a magyar politikai vezetésben többen is hallgatták előadásait az Oxfordi Egyetemen – de most téved. 

Véleményem szerint valóban létezik egy nyugat-európaitól egyre inkább különböző, közép-európai kulturális, szellemi és politikai entitás, de ez nem veszély, nem fenyegetés, hanem jótétemény az Európai Unió, sőt Nyugat-Európa számára is

– fogalmazott a miniszterelnök, hozzátéve: a történész mondatai inspirálták azt is, hogy az MCC múlt heti konferenciáján megpróbálja a Nyugattal megértetni a mai európai viták szellemi eszenciáját úgy „ahogyan azt mi látjuk".

A miniszterelnök írásában ezután publikálta a múlt heti előadás leiratát, amelyben azt írta, hogy a keleti vetélytársak egyre inkább elhúznak a Nyugat mellett, mivel nagyobb náluk a szellemi felhajtóerő, jobban szervezettek és hatékonyabban képesek megszervezni magukat.

Úgy látom, hogy ma ez a folyamat határozza meg a Nyugat életét. Gazdagok és gyengék. A legveszélyesebb kombináció. A feltörekvők semmi tiszteletre méltót nem látnak bennük, csak a könnyű prédát

– írta Orbán Viktor, hozzátéve: a Nyugat elvesztette küldetését, míg a magyarok őrzik azt, emiatt vannak viták az Európai Unió és Magyarország közt.