Földesúr lett az V. kerületi fideszes polgármester, de hogy miből, az jó kérdés

2021.09.13. 22:07

A fideszes Szentgyörgyvölgyi Péter a budapesti V. kerület polgármestere, ám úgy tűnik, a vidéki földbirtokokat sem veti meg, ugyanis mintegy duplájára növelte területeinek méretét a Bakonyban.

A 24.hu úgy tudja,

a belvárosi kerületet 2014 óta vezető polgármester mára több mint 60 hektárnyi területet birtokol, ami nagyjából a Margitsziget méretének kétharmada. 

A lap úgy számolt, hogy a politikusnak 2018-ban és 2019-ben hozzávetőleg 16 millió forintnyi jövedelme lehetett, 2020. évi vagyonnyilatkozata szerint pedig ez idő alatt sikerült hétmillióval növelnie a befektetéseit, illetve 2,2 millióval csökkentenie tartozását. Ez azt jelenti, hogy elviekben minden egyéb kiadását a fennmaradó, körülbelül hétmillió forintból kellett volna fedeznie, azaz két évre számolva körülbelül havi 300 ezer forintból.

2020. évi vagyonnyilatkozatáig azonban még vásárolt közel 25 hektárnyi földet Bakonybélben, amely birtok őrzése, műveltetése, gondozása sem csekély költség. A 24.hu forrásai szerint az erre fordítandó költség egész biztosan nem fedezhető 16 millió forintból. Elviekben lehetséges, hogy Szentgyörgyvölgyinek voltak olyan jövedelmei, amelyeket nem kellett feltüntetnie a vagyonnyilatkozatában (például öröklés, családi ajándék, szerencsejátékon szerzett nyeremény), azonban a lap vonatkozó kérdéseire a politikus hónapok óta nem válaszol.

Pedig az idei vagyonnyilatkozat szerint tavaly újabb földgyarapodás történt, és a 24.hu arra jutott: ezek annyiba kerültek, hogy Szentgyörgyvölgyinek csaknem a teljes fizetését rá kellett volna költenie, ami nem túl életszerű, hacsak nincsenek ugye egyéb bevételei, amelyekről továbbra sem tudni semmit.