Apró belvárosi telekre építettek uszodát Budapesten

2021.09.14. 14:59

Az V. kerületi sportkomplexum mindössze 19-szer 35 méteres alapterületű, ám a telek területét megsokszorozták, és nem csak a többszintes beépítéssel. A Belváros-Lipótváros Önkormányzata fejlesztéseként megvalósult Vadász utcai beruházás során olyan építészeti megoldásokat alkalmaztak, mint az úszómedence fölé függesztett tanmedence vagy a sportcsarnok nyújtó teraszának és a rendezvénytermének mozgatható falai.

A fitneszrészleg látogatói egy applikáció segítségével használhatják a gépeket, melyek a személyre szabott profil és edzésterv kialakítását követően automatikusan vezetik és állítják be magukat, nem kell várakozással és a sporteszközök beállításával időt tölteni. 

Az önkormányzat ökológiai szemléletű koncepciója alapján több mint 800 méter mély termálkutat fúrtak a belvárosi telek alá, az innen feltörő vízzel fűtik az épületet, emellett azonban a medencék vízének melegítésére is használják, sőt fürdőzésre is alkalmas. 

Az épületet homlokzatát az emberi izomrostok motívuma teszi különlegessé, a sportkomplexumot Skardelli György, Kossuth-díjas építész tervezte. Az V. kerületiek a helyi bérlet megváltásával mindössze napi 600 forintos áron vehetik igénybe a sportcentrum szolgáltatásait.