Az Alkotmánybírósághoz fordul az ellenzék a klímatörvény miatt

MG 8957
2021.09.14. 14:56

Az LMP kezdeményezésére az ellenzéki frakciók a mai napon az Alkotmánybírósághoz fordultak az ellenzék által benyújtott, de a kormánytöbbség által meggyengített klímatörvény utólagos normakontrollja érdekében – olvasható az összefogás pártjai által kiadott közleményben. Abban bíznak, hogy

az Alkotmánybíróság a klímatörvényt alkotmányellenesnek mondja ki, mert nem biztosítja az egészséges környezethez való jogot, valamint a természeti értékek megőrzését.

Azt is hozzátették, hogy nem egyedülálló a kezdeményezésük, több országban is – köztük Németországban – van példa arra, hogy a hasonló alkotmánybírósági felülvizsgálat pozitív eredményt hozott.

A kormánytöbbség által elfogadott klímatörvény szerint „Magyarország az üvegházhatású gázok kibocsátását legalább 40 százalékkal csökkenti 2030-ig az 1990. évhez képest.” Ha ez marad, akkor búcsút mondhatunk annak a legfontosabb célnak, hogy a globális felmelegedés következtében az emberiség el tudja kerülni a klímaváltozás legsúlyosabb hatásait, és ne kockáztassa saját létét.

Az ENSZ tudományos jelentésére hivatkozva azt írják, hogy 2030-ig legalább 65 százalékos kibocsátás-csökkentésre van szükség. A klímatörvényből hiányolják az energiafogyasztás csökkentésének követelményét, valamint az alkalmazkodáshoz szükséges intézkedéseket, és elfogadhatatlannak tartják, hogy mindössze 21 százalékos megújuló energia részarányt írtak elő 2030-ra.

Dobrev Klára korábban bejelentette, hogy újra szükség lenne egy önálló környezetvédelmi minisztériumra.

(Borítókép: Az Alkotmánybíróság épülete. Fotó: Bodnár Patrícia / Index)