Itt a bejelentés, a magyar kormány még ma dönt a veszélyhelyzet meghosszabbításáról

D SOS20210907016
2021.09.14. 11:31

Meghosszabbítja a kormány a tavaly májusban bevezetett Diákhitel Plusz igénybevételének lehetőségét 2022. június 30-ig. A veszélyhelyzet meghosszabbításáról pedig a keddi kormányülésen döntenek – ezeket közölte a családokért felelős tárca nélküli miniszter kedden a közösségi élet újraindításáért felelős operatív törzs ülése után tartott budapesti sajtótájékoztatón.

Novák Katalin azt mondta, a kormány döntése értelmében

október elsejétől ismét elérhető lesz a felsőoktatásban tanuló hallgatóknak az 500 ezer forintos, szabad felhasználású, kamatmentes hitel.

A Diákhitel Pluszt a bevezetése óta 40 ezren igényelték – tette hozzá. Hangsúlyozta azt is, hogy a diákhitel minden eleménél fennáll az a lehetőség, hogy a hitelt felvevő nők gyermekvállalás esetén törlesztési könnyítést kapnak, a második és a harmadik gyermek után pedig elengedik a tartozás felét, illetve teljes összegét. 

A miniszter tudatta azt is, hogy azok a hallgatók, akik 2021. január elseje előtt is az Egyesült Királyságban tanultak, és tanulmányaikhoz diákhitelt vettek fel, a brexit ellenére a jövőben is igényelhetik a diákhitelt.

Novák Katalin arról is beszámolt, hogy a kormány egyszerűsíti az otthonteremtési támogatások szabályait. A családi otthonteremtési kedvezmény (csok) esetén a veszélyhelyzet idején lejáró gyermekvállalási határidőket egységesen kitolják 2022. június 30-ig – emelte ki.

Novák Katalin kérdésre válaszolva kifejtette, hogy

a veszélyhelyzet meghosszabbításáról a keddi kormányülésen döntenek.

Jelenleg nincs arra mutató adat, hogy a gyerekek között az iskolakezdéssel megemelkedett volna a megbetegedések száma – tette hozzá.

A hitelmoratóriummal összefüggő kérdésekre azt felelte: a lehetőség nem azt jelenti, hogy elengedik a tartozást, hanem hogy ideiglenesen nem kell fizetni a törlesztőrészletet. A kormány bízik az emberek józanságában – mondta a miniszter.

Bódis József, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkára arról beszélt, hogy a felsőoktatási intézmények jelentős részében már elkezdődött az oktatás, „a sikeres járványkezelésnek köszönhetően a megszokott módon”, a modellváltásnak köszönhetően megújult, versenyképes környezetben.

Az államtitkár szerint összesen 21 modellváltó intézmény van, amelyben a hallgatók 70 százaléka tanul. A felsőoktatási intézményeknek a kormány 1500 milliárdnyi forrást korábban már garantált, de az intézmények 2700 milliárdnyi forrásigényt jelöltek meg programjaikban – mondta, hozzátéve: dolgoznak rajta, hogy ezek mind megvalósulhassanak. Az államtitkár hangsúlyozta azt is, hogy 2020-hoz képest több mint tízezerrel nőtt a felsőoktatásba felvett hallgatók száma, és a külföldi hallgatói létszám is 65 százalékkal emelkedett.

(Borítókép:  Novák Katalin 2021. szeptember 7-én.  Fotó: Soós Lajos / MTI)