Egyre kevésbé hisznek az uniós állampolgárok a demokratikus intézményekben

2021.09.14. 16:21

A koronavírus -járvány jelentősen próbára tette az uniós állampolgárok hitét a demokratikus intézményekben, miközben az újságírókat ért fenyegetések, az erőszak és a politikai megosztottság is fokozódott. Erről Josep Borrell,az EU kül–, és biztonságpolitikáért felelős képviselője és Dubravka Šuica, az Európai Bizottság (EB) alelnöke írt a demokrácia világnapja alkalmából. 

Az MTI a közleménnyel kapcsolatban arról ír: olyan közös erőfeszítésekre van szükség, amelyek segítik a szabad és tisztességes választások előmozdítását, valamint a jogállamiságot és a médiapluralizmust. Indoklásuk szerint ezek alapkövetelmények ahhoz, hogy minden polgár szabadnak és erősnek érezze magát. 

Ezen kívül a félretájékoztatás elleni harcra is felhívták a figyelmet, továbbá az emberek bevonását sürgették a döntéshozatali folyamatokba. 

A biztosok arra is felhívták a figyelmet, hogy világszerte növelik a pénzügyi és politikai támogatást azok számára, akik előmozdítják a demokratikus részvételt, biztosítják az intézményi fékeket és ellensúlyokat, és felelősségre vonják a döntéshozókat.

Megerősítjük elkötelezettségünket, hogy egészségesebb, erősebb és igazságosabb társadalmakat építünk, amelyek mindenkit befogadnak, tiszteletben tartanak, védelmeznek és jogokat biztosítanak

– áll a közleményben.