Galgóczi Ágnes már nem csak a koronavírus miatt aggódik

D KOS20210413020
2021.09.14. 19:19 Módosítva: 2021.09.14. 19:20

A legtöbben elfogadták a járvány megfékezése érdekében hozott szabályokat, azonban vannak szkeptikusok, akik akár a járvány vagy a vírus létezését is megkérdőjelezik − mondta Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ osztályvezetője az RTL Klub reggeli műsorában kedden. A szakember szerint fontos, hogy csakis megbízható forrásból tájékozódjunk.

A szakember elmondta, hogy a magyar embereknek a tavaszi oltási kampány alatt hatféle oltást biztosítottak. Magyarországon ekkor jelentősen megnőtt az oltottak száma, maga mögé utasítva az Európai Unió országait. Az EU-s országok azóta leelőztek minket, és fontos lenne, hogy azok is éljenek a lehetőséggel, akik eddig még nem tették − fogalmazott az osztályvezető, aki kiemelte, hogy az oltottak kevesebb mint egy százaléka fertőződik meg.

Galgóczi Ágnes hangsúlyozta, hogy bármelyik oltás után előfordulhat oltási reakció, de ezektől nem kell megijedni.

A felnőttek kevésbé vannak kapcsolatban oltásokkal. A gyerekeknél az, hogy egy oltás után belázasodik, természetes, míg egy felnőtt ezt kevésbé tapasztalja, így a lázat, fejfást is súlyos oltási reakciónak gondolja

− magyarázta a szakember, aki kitért arra is, hogy előfordulhatnak oltás után olyan reakciók is, amelyek orvosi ellátást igényelnek, de ezek nagyon ritkák.

Az osztályvezető meglátása szerint a pandémia kezdete óta a lakosság óvatosabb. Ez szerinte fontos, mert hamarosan elkövetkezik az őszi-téli időszak, ami kedvez a felső légúti betegségeknek. Nemcsak a koronavírus fertőz majd, hanem az influenzaszezon is elkezdődik − emlékeztetett Galgóczi Ágnes, aki elmondta, hogy a járványnak még nincs vége, és minden intézkedés attól függ, hogyan alakul a járványhelyzet.

(Borítókép: Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője a Hungaropharma budapesti raktárában, ahova megérkeztek a koronavírus elleni Janssen-vakcinák 2021. április 13-án. Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)