Itt az előválasztási lista és az új iPhone is

IMG 7653 (1)
2021.09.14. 20:45
Jelentősen magasabb lehet a Covid-halálozások száma a regisztráltnál; válaszút előtt a magyar gazdák; bemutatták az új iPhone-t; interjú Navracsics Tiborral. Ezekről írtunk ma az Indexen.
  • Négy nap múlva, szeptember 18-án élesbe fordul az ellenzéki előválasztás. A pártok megnevezték jelöltjeiket, majd szinte folyamatosan visszaléptették egymás javára embereiket. Az Index megpróbál rendet vágni, táblázatokba szedve, rendszerezve mutatjuk az indulók listáját.
  • A brit Economist egy újszerű számítási modellel kísérletet tett arra, hogy megbecsülje a valós, globális Covid-halálozást. A lap is kiemeli, ez egy becslés, de a biostatisztikus, akit megkérdeztünk a modellről, azt mondja, formabontó a módszer, és érdekes a végeredmény. Bizonyos afrikai országoknál a regisztráltnál akár 40–110 ezer százalékkal magasabb lehet az elhunytak száma, de a Magyarországra vonatkozó adat is tartogat meglepetést. Részletek itt.
  • Európa és Magyarország sertéspiaca is átalakulóban van, a változás motorja pedig Kína mellett a kontinensszerte egyre erősebb állatvédelmi mozgalmak. A magyar gazdák válaszúthoz értek: vagy a szorosabb integráció felé mozdulnak, vagy marad a támogatásfüggő kiszolgáltatottság. Részletek itt.
  • Sürgősen rendezni kell Magyarország kapcsolatait az Európai Unióval, véli a korábbi uniós biztos és külügyminiszter, Navracsics Tibor. A kormánypárti politikust a lengyelországi Karpaczban rendezett gazdasági fórumon értük el, ahol az európai konzervativizmus kiemelt téma volt. Az Európai Parlament konzervatív közösségéről zajló vitán egyébként fideszes politikus nem is volt jelen, Navracsics Tibor szerint ez a magyar–lengyel rivalizálás része is lehet. A jelenleg a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program megvalósításáért felelős kormánybiztosi címet viselő politikust személyes ambícióiról is kérdeztük.
  • Vasárnap délután bezsongtak a hazai Schwarzenegger-rajongók, a legendát ugyanis a Széchenyi téren látták kávézgatni. A találgatások rögtön megkezdődtek, miért is érkezhetett a fővárosba: talán filmet forgat? Tárgyalni jött? Mint kiderült, érkezésének célja sokkal egyszerűbb, de annál szívhez szólóbb. Mutatjuk.
  • Termékbemutatót tartott az Apple. A hangsúly az új, 2021-es iPhone-okon volt, négy modell érkezett: 13 Mini, 13, 13 Pro és 13 Pro Max. Minden a nagy almás show-ról itt.
  • Meglehet, a nem éppen kirobbanó tokiói szereplés – 400 méter vegyesen ötödik, 200 vegyesen hetedik hely, 100 méter háton középdöntőbe sem jutott – is szerepet játszik abban, hogy Hosszú Katinka egyelőre hátat fordít az uszodának. A Blikk legalábbis arról ír, hogy könnyen lehet, befejeződött a háromszoros olimpiai bajnoknő úszókarrierje. Megkerestük Wladár Sándort, a MÚSZ elnökét, valamint Sós Csaba szövetségi kapitányt.

További híreinket ide kattintva olvashatják.

(Borítókép: Index grafika)