Iványi Gábor: A nagy egyházak sem szabadok Magyarországon

2021.09.15. 08:54

Reméljük, a kormány már nem hoz idén több intézkedést ellenünk – nyilatkozta Iványi Gábor, az Evangéliumi Testvérközösség és az Oltalom Karitatív Egyesület vezetője a Népszavának. A lelkész ismét szóba hozta, hogy a szegedi iskolájuk tartozása miatt 250 millió forintot vettek le központi számlájukról, vélhetően kormányzati utasításra. Az elvonások kedvezőtlen hatásait a hátrányos helyzetű ellátottjaik mellett az intézményeikben dolgozó munkatársak is megérezték.

Azt is megemlítette, hogy a kormány 95 millió forintos közoktatási támogatást is elvett tőlük, arra hivatkozva, hogy a „pandémia elleni küzdelemből mindenkinek ki kell vennie a részét”. Az egyesület ezt a pénzt a rászoruló gyermekek étkeztetésére tervezte elkölteni.

Ferenc pápa budapesti látogatásával összefüggésben a lelkipásztor jelezte, hogy szervezetük meghívta a katolikus egyházfőt Dankó utcai hajléktalanellátó központjukba, ám a felkérésükre nem érkezett válasz. A pápai látogatás napján, vasárnap a reggeli órákban azonban rendőrök jelentek meg, és a szociális intézményben szemlét tartottak.

Iványi fontosnak nevezte azokat az útmutatásokat, melyeket a pápa a magyar katolikus püspököknek adott. Kiemelte: az evangéliumi értékeket kell képviselniük és hirdetniük, nem pedig a kormány propagandáját.

Úgy vélte, a kivételezett helyzetben lévő nagy keresztény egyházak sem élvezhetik a vallás és a szólás szabadságát. Iványi Gábor szerint a kormány a pénzcsapok elzárásával tudja kikényszeríteni a miniszterelnöknek tetsző gondolatok megfogalmazását, illetve a megfelelő egyházi lépéseket.