Magyar aranyérem a sajtvilágbajnokságon

2021.09.15. 09:21
A Vászolyi Sajtmanufaktúra Balaton sajtja egyedüli magyar márkaként kapott aranyérmet a francia zsűritől a kedden zárult, ötödik alkalommal megrendezett sajtvilágbajnokságon (Mondial du Fromage) Tours városában.

A mintegy ötven országból érkező csaknem kétszáz kiállító összesen 952 sajtot nevezett, ezekből pedig 153 kapott bronz-, ezüst- vagy aranyérmet – írja a Forbes.

A Vászolyi Sajtmanufaktúra Balaton sajtja egy tehéntejből készült félkemény sajt, melyet az érlelés első két hetében naponta, két hónapos koráig minden második napon, aztán hetente kétszer kézzel forgatnak az érlelőben, és sós savóval mossák a kérgét. 

A manufaktúrát Reményik Kálmán alapította, aki a cégvezetést és a tanácsadást cserélte le 2014-ben a sajtkészítésre. Bár korábban olyan jelentős vállalatok első embere volt, mint például az Orex vagy a Nemzeti Infrastruktúrafejlesztő Zrt., vezérigazgatói karrierje utolsó éveiben már egy kis cetlire kezdte írogatni az ötleteit, hogy milyen vállalkozásba vágna bele. 

A vászolyi sajtnak napjainkban már komoly renoméja van, a Balaton sajt 2015 óta háromszor lett aranyérmes a Magyar Sajtmustrán.