Karácsony Gergely szerint ha ez a három dolog nem teljesül, vége a demokráciának

2021.09.15. 06:30 Módosítva: 2021.09.15. 07:37

Karácsony Gergely szerint a demokrácia legnagyobb kihívása az amerikai irodalomból eredő nativista populizmus. Nativistaként definiáljuk azokat a rendszereket, amelyekben a politika csak az ország fő etnikai csoportjának tagjait szolgálja ki. Ebben a politikában nincs helye sem a migrációnak, sem a csoporton kívüli állampolgárok érdekeinek. Ez nem közönséges idegengyűlölet, hanem annak egy politikai megtestesülése, mondhatni intézményesített diszkrimináció, írta a 444. hu.

A főpolgármester a Project Syndicate-ben megjelent, angol nyelvű írásában három olyan kihívást emelt ki, amivel a mai demokráciáknak szembe kell nézniük a fennmaradás érdekében: a populizmust mint az antidemokratikus erők mozgatórugóját, a jelenséget kiváltó rendszerváltás utáni gazdasági reformokat, valamint a kapitalizmust mint a fenntarthatóságot megakadályozó tényezőt.

Kapcsolódó

Karácsony Gergely: A vitának egyértelmű győztese és vesztese is van

A főpolgármester szerint lehet, hogy a miniszterelnök-jelölti vita egy kicsit unalmas volt, de volt néhány forró pillanat is.

A főpolgármester szerint a rendszerváltást követő gazdasági reformokkal kezdődött a baj. Az igazságtalan privatizáció megalapozta a fennálló társadalmi egyenlőtlenségeket, kialakítva az osztályok közötti ellentétet, ami egyben a populizmus táptalaja.

A populizmusnál is nagyobb kihívásként a klímaválságot nevezte meg, mivel szerinte a modern társadalmak kapitalista berendezkedése nem fenntartható, és a piacgazdaság természete tönkreteszi a Földet.