16:00, December 09.
Horvátország 2
Brazília 1
Education City Stadion Negyeddöntő
20:00, December 09.
Hollandia 2
Argentína 3

Kiderült, miről beszélt Ferenc pápa Orbán Viktorral és Áder Jánossal

2021.09.15. 18:58 Módosítva: 2021.09.15. 21:42

Több magyar témájú kérdést is kapott Ferenc pápa az újságíróktól a pápai különgépen tartott sajtókonferencián – írja a Magyar Hang, akinek a munkatársa részt vett a találkozón. A spanyol El País kérdezte meg a pápát az Orbán Viktorral folyatott vasárnapi budapesti találkozójáról. A spanyol lap újságírója utalt a pápa és a magyar kormányfő bevándorlás miatti ellentétére.

Ferenc pápa válaszában többször is hangsúlyozta, hogy inkább csak Áder Jánossal beszélgetett, de valóban ott volt a kormányfő és a miniszterelnök-helyettes is, akik inkább csak hozzászóltak kettejük beszélgetéséhez. Ferenc pápa elmondta, hogy a köztársasági elnökkel főleg a környezetvédelemről beszéltek.

Az MTI beszámolója szerint a magyarok „számos értékéről” beszélt Ferenc pápa a repülőúton, amelyen beszámolt budapesti találkozóiról. Hangsúlyozta az oltakozás fontosságát és érintette az egyház álláspontját a melegházasságról.

Ferenc pápa kifejtette, hogy megérintette őt a magyarok mély ökumenikus szellemisége. Félreértésnek nevezte, hogy egyesek szemére vetették a budapesti látogatás rövidségét. Nem zárta ki egy jövőbeli magyarországi látogatás lehetőségét.

Nem volt jól érthető, hogy miért megy a pápa csak a zárómisére, és miért nem tesz hosszabb látogatást a magyaroknál; volt, aki rosszra gondolt, de én elmagyaráztam, hogy a szlovákiai út már korábban meg volt szervezve

– fejtette ki Ferenc pápa. Hozzátette, hogy harmadik alkalommal találkozott Áder Jánossal, és nem zárta ki egy jövőbeli magyarországi látogatás lehetőségét.

Megígértem az államfőnek, hogy megnézem, el tudok-e újra menni Magyarországra jövőre, vagy egy másik évben

– mondta Ferenc pápa. Emlékeztetett, hogy 2019-ben Csíksomlyón misét mutatott be, amelyet nagyon szépnek nevezett.

 Az El País című spanyol lap tudósítójának kérdésére válaszolva elmondta, hogy az államfővel és Orbán Viktor kormányfővel tartott találkozón kiemelten beszéltek környezetvédelemről, és témaként szerepeltek a magyar családvédelmi intézkedések is, melyek a gyermekvállalást segítik. Megjegyezte, hogy Budapesten és szlovákiai látogatása helyszínein is nagyon sok fiatal párt és gyermeket látott, miközben Európa nyugati országaiban a demográfiai tél kelt aggodalmat. Hangsúlyozta, hogy a szerinte elég hosszú, jó hangulatú negyvenperces beszélgetésen a migrációról nem esett szó.

Az Európai Unióról szólva kijelentette, hogy az nem állhat értekezletekből, nem lehet „ügykezelő hivatal”, hanem vissza kell térnie az alapító atyák szellemiségéhez és álmaihoz.

Az igaz, hogy egyes, talán nem európai érdekeltségek ki akarják használni az Európai Uniót ideológiai gyarmatosításra. Az Európai Uniónak azonban függetlennek kell lennie, és minden tagállamnak egyenrangúnak

– jegyezte meg.

Arra a kérdésre válaszolva, miszerint a vakcinázási kötelezettség az egyház tagjait és a hívőket is megosztja, a pápa kijelentette, hogy az oltások az emberiség történetéhez tartoznak. Megjegyezte, a bíborosi testületben is vannak vírustagadók, „de a sors iróniájából, egyikük kórházba is került” – tette hozzá. Azt mondta, egy kis csoportot kivéve, 

a Vatikánban mindenki át van oltva.

Beszélt az abortuszról, kijelentve, hogy az egyház állásfoglalása azért annyira „kemény, mivel ha elfogadná (az abortuszt), olyan lenne, mintha igent mondana a mindennapi gyilkosságra”.

Jogos problémamegoldásként véget vetni egy emberi életnek, jogos problémamegoldásként gyilkost fogadni?

– tette fel a kérdést Ferenc pápa.

Az egyházfőt újságírók arról is kérdezték, hogy vajon Joe Biden amerikai elnöktől és más politikusoktól meg kell-e tagadni az áldozást a művi terhesség-megszakítással kapcsolatos álláspontjuk miatt. Amerikai püspökök megállapodtak, hogy iránymutató dokumentumot dolgoznak ki, amely sokak reménye szerint megdorgálná a katolikus politikusokat, közöttük Bident, amiért áldoznak annak ellenére, hogy támogatják az abortuszhoz való jogot. Ferenc pápa nem volt hajlandó nemmel vagy igennel válaszolni a kérdésre, arra hivatkozott, hogy nem ismeri eléggé az amerikai ügyet.

Sokkal fontosabb, hogy a papoknak és a püspököknek lelkipásztori, nem pedig politikai szemszögből kell kezelniük bármilyen, elébük kerülő problémát. Mint mondta, Isten stílusában, bensőséggel, együttérzéssel és gyengédséggel kell kísérniük a híveket.

Márpedig a lelkipásztornak mit kell cselekednie? Pásztornak lenni, nem pedig elítélni

– tette hozzá.

Egy olasz hírcsatorna a magyar származású holokauszttúlélő Edith Brucknak a budapesti és szlovákiai látogatás alatt írt levelét adta át a pápának, melyben az írónő, akit Ferenc pápa februárban személyesen felkeresett, köszönetet mondott az egyházfőnek, amiért útja több beszédében is felemelte szavát az antiszemitizmussal szemben.

Az antiszemitizmus divattá vált, és újraéledt

– figyelmeztetett Ferenc pápa.

Az Európai Parlamentnek az LMBTQI-emberek jogairól elfogadott állásfoglalásával kapcsolatban az egyházfő leszögezte, hogy az államok feladata törvényekkel segíteni a meleg párok együttélését, valamint jogaik védelmét, hiszen „fivéreinkről, nővéreinkről van szó”. Hozzátette, hogy ennek semmi köze a házasság szentségéhez, amely az egyház tanítása szerint egy férfi és egy nő között köttetik.

Mindenkit tiszteletben kell tartani, de kérlek, ne akarjátok, hogy az egyház megtagadja saját igazságát

– jelentette ki Ferenc pápa.  • Hírek
  • Hírek