Kamukupac: az őszi lomtalanítási szezon új trükkje

B RKL20190410003
2021.09.15. 06:59
Budapesten megkezdődött az őszi lomtalanítási szezon, az Index pedig megpróbálta kideríteni, mi lesz a sorsa annak a rengeteg hulladéknak, amelyet a köztisztasági vállalat kiérkezése előtt hurcolnak el a lomisok. Az érintettek azonban – akár egy titkos szekta tagjai – nem válaszolnak az efféle kérdésekre. Riport egy budai lomtalanításról.

Prológus

– Na mi újság? – kérdi felszegett állal, kötözködve a köpcös, hasitasis fiatalember a budai zöldövezeti lakótelepen, amikor észreveszi, hogy érdeklődéssel figyelem a lomis társaságok korai felvonulását, hiszen a hulladékok kihelyezése csak másnap esedékes.
– Az Index az újság – válaszolom, és elmondom neki, mi járatban vagyok, megkérdem, hajlandó lenne-e válaszolni néhány kérdésre, például arra, miféle kincseket keresnek és mihez kezdenek azzal a sok limlommal.

De nem jutunk egyről kettőre, azzal vágja ki magát, hogy ő ugyan tuti nem ismer Index nevű újságot, mert olyat csak az interneten látott. Amikor megnyugtatom, hogy ugyanarról beszélünk, mégis újabb akadálya adódik a beszélgetésnek, mert közli, hogy

Ááá, nem beszélek én nektek, azt hiszem, ellenségesek vagytok, nem szerettek ti minket.

A szószátyárság nem lomis erény

Na mindegy, ha így, hát így, talán a következő sarkon álldogáló csoport közlékenyebb lesz. Egy ütött-kopott furgon mellett négy megtermett férfi vitatja meg hangosan a világ dolgait, jobb dolguk nem lévén a várakozás idején. Velük is szóba elegyednék, de hamar letorkollnak, beszélni nem akarnak, inkább azt firtatják, hol lakom, és van-e valami használható kiselejtezett cuccom a számukra.

Egy kanyarral odébb egy Németországban hajdan jobb napokat látott kisbuszt veszek észre, rozsdás fényezésén még kivehetők a külföldi szállítócég megkopott feliratai. A leselejtezett, de Magyarországon még elpöfögő járműnek támaszkodva idősebb pár nyalogatja a fagylaltot az őszi napsütésben. Ők az előző delikvenseknél egy árnyalattal közlékenyebbek. De csak egy árnyalattal.

– Jó napot, mit keresnek a lomok között?
– Főleg vasat. Mér’, magának mije van?
– És mihez kezdenek azzal, amit találnak?
– Hazavisszük.
– Maguk itt a környék lomisaival mind ismerik egymást?
– Dehogy, mi ellenlábasok vagyunk. Na de maga hol lakik? Segítünk lehozni, ha van valamije. Hol lakik?

Úgy látszik, a lomisok már csak ilyenek: inkább kérdeznek, mint válaszolnak.

Kamulomkupacokkal csábítanak

Az egyik ház gondnoka szerint manapság nehezebb idők járnak a lomokra ácsingózókra, amióta a polgárőrök és a közterület-felügyelők szigorúan ellenőrzik a lomtalanítások környékét, és büntetik azokat a lakókat, akik idő előtt kipakolnak. Erről tanúskodik a polgárőrség plakátja is, amelyet minden ház bejáratánál gondosan kiragasztottak, és amelyen felhívják a figyelmet arra, hogy aki a megadott időpont előtt kiteszi a hasznavehetetlen holmiját, köztisztasági szabálysértést követ el.

A közterület-felügyelők tettenérés esetén intézkedhetnek, és a szabálysértésekről szóló 2012. évi II. törvény értelmében ötezertől ötvenezer forintig terjedő helyszíni bírságot szabhatnak ki, de szabálysértési eljárással akár százötvenezer forintig terjedő büntetés is megállapítható.

Na persze nem is tetszik ez a kikényszerített állampolgári fegyelem a lomisoknak, akik ezért nagy leleményességről tanúbizonyságot téve a horgászoktól ellesett trükkhöz folyamodnak: beetetik áldozataikat, és a magukkal hozott szemétből emelnek lomkupacokat, hátha majd attól felbátorodnak a selejtezést a végsőkig halogatók.

Erre a trükkre külön kitér a polgárőrség plakátja. Úgy fogalmaznak, hogy mivel rendszeresen megjelennek a közbiztonságra veszélyes, lomokat, utcákat felosztó, guberáló, éjszakázó, hangoskodó idegenek,

ne dőljenek be semmilyen provokációnak, esetlegesen mások által előre kihelyezett kamulomoknak vagy félrevezetésnek, és csak a megadott napon 18 óra után rakják ki a lomokat!

Új módi a koncentrált lomkihelyezés

Így aztán a kukásautók érkezését megelőző estéig olykor némi rikácsolással, de többnyire viszonylag csendes pozícióharccal telik a lomisok élete. A rivalizáló csoportok őrzik a területeiket, járőröznek, a lakók pedig várják, hogy este 6 óra legyen, és végre kitehessék a karanténidőszakban felhalmozódott személyes kacatjaikat, elaggott autógumikat, mosógépeket, rádiókat, televíziókat, számítógépeket, no meg a lakásfelújítások idején feleslegessé vált ajtókat, bútorokat, vécécsészéket, mosdókat, miegymást.

Amikor a közeli templom harangja hatszor kondul, felpezsdül a környék, és az ilyenkor már egyre korábban leszálló sötétség beálltát követően sokáig hallani még a rakodás zaját, a kutatók csörömpölését, a lomok feletti acsarkodást. Kiszuperált autók térülnek-fordulnak, hogy még éjszaka végezzenek, hiszen reggel érkeznek a Főkefe, vagyis az FKF Zrt. felszámolóegységei.

Epilógus

Reggel aztán végre nagy erőkkel, sok teherautóval megjönnek a kukások, a narancssárga ruhások, akik hosszasan ügyködnek némelyik hegynagyságú lomhalmaz felszámolásán, hogy délutánra már csak a fűben, a járdán és az úton hátramaradt üvegcserepek, drótok, szögek, csavarok, homokkal sebtében leszórt azonosíthatatlan folyadékok maradványai emlékeztessenek a lomtalanításra.

A fővárosi lomtalanítás őszi rendjéről a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. oldalán olvashat hasznos tudnivalókat.

(Borítókép: Kirakott felesleges holmik az éves lomtalanítás alkalmával Kőbányán, az Állomás utcában 2019. április 10-én. Fotó: Róka László / MTI)  • Hírek
  • Hírek